Tarkistettavaa

Senoritoja on tehty paljon puolivalmisteista. Nämä veneet pitää käydä läpi normaaliin yksityiskohtaiseen tapaan: sisätöiden laatu, vanerin sahattujen kohtien suojaus, jne jne.

Alkuperäiset merivesijäähdytetyt moottorit alkavat olla elinkaarensa loppupuolella vaikka niitä olisi hyvinkin hoidettu. Vanhan koneen tarkastaminen on oma lukunsa. Uuden moottorin hinta on 4...5000 € plus työt päälle.

Tyyppivikoja Senoritassa on pari:

  • rustirautojen kiinnitys runkoon on tehty laminoidulla polviolla. Laminaatin ytimenä oleva vaneeri vettyy ja lahoaa, jos rustiraudan läpiviennistä vuotaa kannen läpi vettä. Polvion kunnon voi tarkistaa sisältä ottamalla verhouskotelon irti, mikäli asia yhtään epäilyttää. Vihjeitä terminaalisesta vaiheesta antaa kannessa rustiraudan läpiviennin ympärillä olevat hiushalkemat. Polvion uusiminen on kohtalainen projekti, kuten oheinen kuvasarja Golondrinasta osoittaa.
  • Rustirautojen läpivienti päästää vettä myös kannen väliaineeseen: balsa vettyy ja murenee. Läpiviennin ympärillä kannella oleva tiivistysmassa on syytä uusia vuoden parin välein. Hapantumaan päässeen balsan voi korjata avartamalla kannessa olevaa aukkoa ylhäältä hieman, kaapimalla kaikki vettynyt balsatöhnä pois ja laittamalla tilalle täytteeksi epoksi-filleriä tai vastaavaa sekä tiivistämällä lopuksi rustiraudan ympärys joustavalla Sikaflexilla.

 

  • kölin takareuna on kapea ja iskee mahdollisessa vauhdikkaassa karilleajossa terävästi ylöspäin rasittaen rungon rakenteita kölin takareunan kiinnityksen ympärillä. Näiden korjaaminen on ammattimiehen työtä. Senorita hyötyisikin selvästi Svenska Kosterin valmistamasta kölin etureunaan liimattavasta KeelPro -törmäyssuojasta.

 

Vähäisempi vaiva on 70-luvun veneissä tyypillinen puutteellinen tuuletus. Asiaa voi parantaa vaihtamalla tuuletusventtiilit puhallinmallisiin ja kokeilemalla dorade-tötteröitä venttiilien päällä. Useimmiten homehtuminen kuitenkin johtuu väärästä talvisäilytyksestä eli puutteellisesta tuuletuksesta pressun alla.

Golondrinan uusi omistaja on tehnyt ison remontin mm.rustirautojen kiinnityskohtiin (en)

Vaurioitunut polvio

Marcelin korjaamana

Takaisin: Senorita | Kotisivu