Yom HaAtzma´ut – Israelin 62- vuotisitsenäisyyspäivä

Päivän tiimoilta järjestettiin PERINTEINEN JUHLA:

Aika: 5. Ijjar • tiistaina 20.04.2010 KLO 18-

Paikka: Pelastusarmeijan tila, Ilmarisenkatu 2 E, 40100 JYVÄSKYLÄ

Ohjelmassa musiikkia, yhteislaulua, shofar-torven soittoa, ylistystanssia, terveiset Israelista, vähän puhettakin jne…
Shir Hadash, Juhani ja Saara Eriksson, Roger ja Liisa Finch, Inkeri Tuunanen , Ritva Turunen, Juhani Starczewski
Holocaust-näyttelyssä kuvatun kahden dvd:n julkaisu, mukana Jorma K. Ahonen: 
Dvd:t Erkki Hakkarainen kuvaus, Hannu Sekki kuvaus ja editointi sekä Olga Dalskaja editointi

Mahdollisuus Israelin tueksi-adressin allekirjoittamiseen!
http://www.adressit.com/israelin_tueksi    

Esitepöytä!
Arpajaiset!

Kahvitarjoilu!

Jyväskylässä juhlittiin 20.4.2010 Israelin itsenäisyyttä. Tilaisuuden järjesti Jyväskylän Suomi-Israel - yhdistys ry. Tapahtuma pidettiin Pelastusarmeijan tiloissa.

Jyväskylän Suomi-Israel Yhdistys ry:n puheenjohtaja Juhani Starczewski aloitti tilaisuuden. Onnittelemme Israelin valtiota. Israel on nuori, jännittävä, tarmokas ja värikäs, mutta kuten ennenkin, myös uhanalainen.

 

Juhani Starczewski loi omassa puheenvuorossaan katsauksen Israelin historiaan ja juutalaisvaltion perustamisvaiheisiin.  

Israel sai alkunsa jo patriarkka Aabrahamin myötä 4000 vuotta sitten. ( I Moos. 12: 1-3). Jumalan suunnitelma alkoi liitosta Aabrahamin kanssa. Suunnitelma varmisti, että Israel tulisi säilymään ikuisesti. Vuonna 586 ennen ajanlaskumme alkua ensimmäinen Israelin valtio lakkasi olemasta Babylonian kuninkaan Nebukadnessarin tuhottua Jerusalem. Vuonna 492 ennen ajanlaskumme alkua se sai uuden alun, kun suuri profeetta Daniel lausui katumusrukouksensa kirjansa yhdeksännessä luvussa.

David Ben-Gurion luki itsenäisyysjulistuksen 14.5.1948 - juutalaisen ajanlaskun mukaan 5 Ijjar kuuta vuonna 5708. Päivästä tuli Israelin itsenäisyyspäivä. Julistuksessa todetaan, että Erez Israel – Israelin maa – on juutalaisen kansan syntymämaa, jossa luotiin juutalaisten kansalliset, uskonnolliset ja kulttuuriset arvot, ja jossa syntyi maailmanlaajuinen merkkiteos Raamattu. Jumala lupasi juutalaisille muinaisen, raamatullisen Israelin maan. Theodor Hertzl (1886-1904) oli nykyaikaisen siionismin isähahmo. Hän työskenteli tarmokkaasti toteuttaakseen unelmansa juutalaisesta valtiosta. Chaim Weitzmann (1874-1952) oli Israelin valtion ensimmäinen presidentti. David Ben-Gurion (1886-1973) oli Israelin ensimmäinen pääministeri.

Itsenäisyysjulistuksessa painotetaan, että Israelin valtio takaa täydet yhteiskunnalliset ja poliittiset oikeudet kaikille asukkailleen uskontoon, rotuun ja sukupuoleen katsomatta. 2000 vuoden hajaannuksen eli diasporan jälkeen juutalaiset ovat jälleen lähtöpaikassaan oikeutettuna itse päättämään omasta kohtalostaan. Israelin valtio on parlamentaarinen demokratia ja olemukseltaan juutalainen valtio.

Jumalan lupaukset ovat toteutunet kirjaimellisesti (Jes. 43:5-6). Monet ovat paenneet vainoja ja progromeja, toiset ovat tulleet sotien ja joukkotuhojen keskeltä. Raamattu lupaa juutalaiselle kansalle tulevaisuuden esi-isiensä maassa: ”Minä tuon heidät takaisin” (Jer.24:6). Tämä tarkoittaa, että Israelin ja Raamatun Jumala tekee sen. Jumalan toimintaan maailmassa liittyy usein mullistuksia ja jopa kaaosta. Daniel sanoo: "on Jumala taivaassa" (Dan.2:28). Jumalan suunnitelmat etenevät ja toteutuvat. ”Rukoilkaa rauhaa Jerusalemille”. (Ps. 122:6) Näin meitä kehotetaan tekemään.

Israelin kansa on matkalla kohti riemullista tulevaisuutta ja vielä koittaa päivä, josta Herra itse sanoo, että he saavat asuttaa luvattua maata rauha rajoillaan, rauha kaupungeissaan ja rauha sydämessään. Kun Israelilla on vihdoin rauha, koko muukin maailma saa nauttia samaa rauhaa. (Hes. 36 ja Jes. 11)

 


 

 

Juhani Eriksson: Israelin Kallio ja Lunastaja, siunaa Israelin valtiota lunastuksen lupauksella. Levitä sen ylle rauhasi viitta. Ohjaa sen johtajia ja neuvonantajia valollasi ja totuudellasi. Auta heitä hyvällä neuvollasi, vahvista niiden kädet, jotka puolustavat Pyhää maatamme. Siunaa maata rauhalla ja sen asukkaita kestävällä ilolla!
Juhani Eriksson esitti kaksi laulua: ”Ihmeinen on järvi tuo Genesaretin” ja ”Jerusalem”.Holocaust-näyttely oli Jyväskylässä ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Näyttelyn esitteli Jorma K. Ahonen, joka on tehnyt tätä työtä 25-vuoden ajan. Näyttelystä on tehty kaksi DVD:tä nimeltä: Holocaust 2010 65v – juhlanäyttely ja Holocaust 2010 65v – juhlanäyttelyn avajaiset. Toukokuun puolivälissä on mahdollisuus seurata tästä näyttelystä tehtyä ohjelmaa TV 7 kautta.


Ensimmäiset kappaleet uunituoreesta DVD- julkaisusta lahjoitettiin Jorma K. Ahoselle.


Jorma K. Ahonen: Oletteko huomanneet, että Holocaust yhdistää ihmisiä ja seurakuntia? Viisi vuotta sitten alettiin Holocaustin muistopäivää viettää virallisesti Suomessa. Silloin näyttely oli Helsingin suurkirkon kryptassa. Siitä tehtiin video, joka TV 7 lähetti. Tämä näyttely oli erikoinen. Siellä oli suurlähettiläitä noin kolmestakymmenestä maasta. Holocaust yhdisti näitä vanhoja vihollismaita, jotka toisen maailmansodan aikana taistelivat.
Olen kiertänyt 25- vuotta tämän näyttelyn kanssa. Ensimmäisen kerran täällä Jyväskylässä kaikki eri seurakunnat ja Israel-järjestöt olivat mukana. Olen siitä hyvin kiitollinen. Se oli mielestäni ihmeellinen asia - Holocaust yhdistää.

Saara Eriksson: Jumala, sinä olet muinaistutkija, joka rauniokummustakin löydät arvokkaita ruukkuja ja piirtokirjoituksia. Raivauksista tuot esille kokonaisen kukoistavan kaupungin. Paljastat pyhäkön alttareineen ja näin todistat Raamatun pitävän paikkansa. (Katkelmia Saaran runosta.)


Taimi Kaipainen: Vuoret ympäröivät Jerusalemia ja Herra ympäröitsee kansaansa. Nyt ja iankaikkisesti, sillä jumalattomuuden valtikka ei saa vallita vanhurskasten arpaosaa, että vanhurskaat eivät ojentaisi käsiänsä vääryyteen. Sinä olet Kaikkivaltias, Pyhä Jumala ja sinä ajat kansasi asian. Kiitos, että sinä lähetät enkeleitä Israelin vuorille varjelemaan ja suojelemaan, sinä voimallinen ja väkevä. Me toivotamme rauhaa Israelille!

Shir Chadash (Uusi laulu) lauloi ja laulatti Mari Tervosen johdolla useita heprean- ja suomenkielisiä lauluja.


Inkeri Tuunanen puhui ajankohtaisesta Esterin kirjasta ottaen esille muutamia pääkohtia.


Ritva Turunen ja ylistystanssi ”Cover the Earth” (Chuck King).Roger Finch toi terveiset Israelista, tulkkina Liisa Finch.

Meillä oli etuoikeus olla vuoden alussa kuukausi Israelissa. Oli ihanaa olla Israelissa! Tunsin oloni siellä kotoiseksi. Kun kuljemme siellä katuja ja ympäri maata, se on aivan kuin kävelisi Vanhaan Testamenttiin (Tanah). Voimme astua paikkoihin sisälle, joista usein vain luemme.

Oli ilo nähdä se, mitä tässä maassa tapahtuu. Kuulemme uutisista kauheita asioita, joita tapahtuu – todella jotkut niistä ovat pahoja – mutta emme saa oikeata kuvaa, jos kuuntelemme vain uutisia.
Kaiken tämän yläpuolella me koimme toivon tässä maassa, koska Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala ei ole kuollut. Hän auttaa kansaansa tänäkin päivänä. Meidän on muistettava, että Jumala on kutsunut kansan, valinnut sen. Jos Jumala on meidän puolellamme, silloin kukaan ei voi olla vastaan. Joku on sanonut: Jos haluat tuhota Israelin, sinun on ensin tuhottava Jumala. Uskon, että se on totta. Jos katsomme Israelin nykyhistoriaa 1948 vuodesta eteenpäin, niin kaikki mitä on tapahtunut, on Jumalan ihmeitä, joita Jumala on tehnyt. On Jumalan ihme, että maa on olemassa.

On myös toinen puoli. Jos me tuemme Israelia, niin silloin Jumala tukee meitä. Jos me olemme valmiit seisomaan muurinaukossa, silloin tulemme huomaamaan, että Jumala tulee tekemään ihmeitä myös meidän omassa maassamme, koska Jumala on Jumala.

Jumala ei ole hyljännyt kansaansa. ”Sillä Herra, sinun Jumalasi, on laupias Jumala, Hän ei jätä sinua eikä hukuta sinua; Hän ei unohda sinun isiesi kanssa tekemäänsä liittoa, jonka Hän on heille valalla vahvistanut.” (V Moos.4:31)

Jumala on liiton Jumala. Hän on erilainen kuin me olemme. Hän pitää liittonsa ja myös meidän on opittava pitämään liitto.

Tässä puhutaan Jerusalemista: ”Katso, minä kasvatan umpeen ja lääkitsen sen haavat ja minä parannan heidät ja avaan heille rauhan ja totuuden runsauden. Minä käännän Juudan kohtalon ja Israelin kohtalon ja rakennan heidät muinaiselleen. Ja minä puhdistan heidät kaikista heidän pahoista teoistansa, joilla he ovat rikkoneet minua vastaan, ja minä annan anteeksi kaikki heidän pahat tekonsa, joilla he ovat rikkoneet minua vastaan ja minusta luopuneet. Ja tämä kaupunki on oleva minulle kunniaksi ja iloksi, ylistykseksi ja kirkkaudeksi kaikkien maan kansojen edessä, jotka kuulevat kaiken sen hyvän, minkä minä sille teen; he peljästyvät ja vapisevat kaikkea sitä hyvää ja kaikkea sitä onnea, jonka minä sille annan.” (Jer. 33:6-9)

Voimme iloita Israelin kanssa tänä päivänä. Israel tarvitsee sinua ja minua, että seisomme sen rinnalla.

Shir Chadashin tahdittamana ja Ritva Turusen johdattamina pääsimme myös karkeloimaan!

Joonatan ja Mikael Hakonen isänsä Pentti Hakosen tukemana toivat nuorten ja lapsien iloisen esityksen mukaan!

Keuruun Vapaaseurakunnan johtaja Ari Hakola johti loppusiunauksen: "Herra siunatkoon sinua Israel ja varjelkoon sinua, Herra valistakoon kasvonsa sinulle ja olkoon sinulle armollinen..." (IV Moos.6:23-27)

Tilaisuus päättyi yhdessä laulettuun Hatikvaan ja Maamme-lauluun.

Tiivistelmä puheista: Marja-Leena Kortelainen
Kuvat: Martti Kortelainen

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Jyväskylän Suomi-Israel -yhdistys ry

Laita sähköpostia yhdistykselle

Kotisivu