silJyväskylän Suomi-Israel -yhdistys ry

www.elisanet.fi/juhani.starczewski/jyvaskylansuomi-israelry

 

 

 

 

 

 

SINIVALKOISTA YSTÄVYYSTOIMINTAA EILEN, TÄNÄÄN JA HUOMENNA!

Jyväskylän Suomi-Israel -yhdistys ry on perustettu v. 1986 ja se kuuluu Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:een http://www.suomi-israel.fi/ yhdeksän muun jäsenyhdistyksen kanssa. Yhdistyksemme kaksi jäsentä on liiton hallituksessa. Liitto julkaisee Jeditut-jäsenlehteä, jota voi lukea myös netissä: http://www.suomiisrael.fi/Jedidut/Selattava Nakoislehti.html Yhdistyksemme tarkoituksena on kehittää Suomen ja Israelin välisiä kulttuuri-, ystävyys- ja taloudellisia suhteita järjestämällä esitelmä- ja kokoustilaisuuksia Israelin valtion historiallisesta, poliittisesta ja valtiollisesta kehityksestä, sen sivistyksellisistä, tieteellisistä ja taloudellisista saavutuksista ja Israelin kansasta, sen historiasta ja erityisluonteesta. Ylläpidämme suhteita eri israelilaisiin piireihin ja henkilöihin Suomea koskevien tietojen esittämiseksi israelilaisille. Järjestämme keskustelutilaisuuksia, vierailuja, konsertteja, näyttelyitä ja elokuvaesityksiä sekä harjoitamme julkaisutoimintaa ja toimimme muulla vastaavalla tavalla Israel-tietouden lisäämiseksi. Näin lukee myös säännöissämme.

        

Shira poikineen Hanukka-juhlassa                    Israel-marssit kokoavat tuhansia tukijoita.
marraskuussa 2009.

Yhdistykseemme kuuluu 60 jäsentä. Yhdistystä johtaa 9-jäseninen hallitus, jonka puheenjohtajana on vuodesta 2008 ollut Juhani Starczewski. Pidämme helmikuussa vuosikokouksen, jossa käymme läpi yhdistystoimintaan liittyvät viralliset asiat, kuten tilinpäätös ja vuosikertomus, valitsemme hallituksen puheenjohtajan ja erovuoroisten hallituksen jäsenten tilalle uudet jäsenet jne. Meillä on ollut vuosikokouksen yhteydessä myös kutsuttuja esitelmöitsijöitä. Tiistaina 22.4.08 mukana oli

Václav Fred Chvátal, FM, DI, PhDr. Hän luennoi juutalaisista hautausmaista Suomessa sekä juutalaisesta kalenterista ja juhlaperinteestä - verraten nykyiseen siviilikalenteriin. Tilaisuudessa esiintyi myös Praise Adonai-tanssiryhmä, joka esitti heprealaisia tansseja. Keskiviikkona 18.2.09 kokouksessamme luennoi lahtelainen emeritusprofessori, lääkintäeversti evp Ranan Rimon aiheesta "Israel eilen, tänään ja huomenna". Vuosikokouksemme yhteydessä perjantaina 12.2.10 luennoi arkeologi, matkaopas, kirjailija ja yrittäjä Ariel Livson aiheenaan "Kuolleen Meren kirjakääröjen salaisuus avautuu!" Illan lopuksi suunnittelimme su 27.2.-su 6.3.11 tehtävää Israelin matkaa.

Tarkoituksemme on järjestää vuosittain - yleisön pyynnöstä – 29.4.09 aloitettu kulttuuri-ilta Israelin itsenäisyyspäivänä. Tilaisuudessa lauloi ja laulatti lauluryhmä Stella, pianotaiteilija Hannu Ala sekä Juhani Eriksson ja vaimonsa Saara runoili sekä puheenjohtaja juonsi. Tiistaina 20.4.10 - 5.Ijjar-kuuta juhlimme Israelin 62-vuotisitsenäisyyspäivää jälleen Pelastusarmeijan tiloissa. Juhlassa lauloi ja laulatti juhlaväkeä Chir Chadash Mari Tervosen kitaran ja Ulla Laheniuksen pianon säestyksellä. Shofariin puhalsi Roger Finch, joka vaimonsa Liisan kanssa toi myös tuoreet terveiset Israelista. Ylistystanssia esitti Ritva Turunen ja hän johti myös iloista yhteiskarkelointia. Juhani Eriksson puhui, lauloi ja rukoili ja vaimonsa Saara ja Taimi Kaipainen runoilivat ja rukoilivat. Esitelmän Esterin kirjasta piti hallituksen jäsen Inkeri Tuunanen ja puheenjohtaja johti tilaisuuden.

 

Yhdistyksemme järjesti 7.11.08 Sapattiaterian Jyväskylän kotitalousoppilaitoksella Israelin 60-vuotisen itsenäisyyden ja yhdistyksemme syntymäpäivän kunniaksi. Torstaina 9.4.09 pidimme Seder-aterian Katriinan kasvisravintolassa. Hanukka-juhlaa vietimme 20.11.09 kotitalousoppi-laitoksella. Juhlassa oli mukana israelilainen Shira kahden poikansa kanssa. Syksyllä 2010 on vuorossa Rosh Hashana eli Uuden vuoden juhla. Näin tutustumme israelilaiseen kulttuuriin. Tapasimme keväällä 8.2.09 lounaan merkeissä Jyväskylän Yliopistossa työskentelevän israelilaisen professori Amir Averbuchin https://www.jyu.fi/ajankohtaista/arkisto/2008/02/tiedote-2008-02-27-12-14-39-396411/?searchterm=Amir%20Averbuch . Syksyllä 2010 hän tulee tilaisuuteemme

Syksyllä 21.9.08 ja 25.10.09 teimme retket Helsingin juutalaiseen seurakuntaan ja Mannerheim-museoon. Osallistuimme 25.10.09 myös Israel-ystävyysjuhlaan, jossa puhui mm. Israelin suurlähettiläs Avi Granot. Teemme kolmannen retken Helsinkiin sapattipalvelukseen 2.10.10. Koskettava tamperelaisen Jorma K. Ahosen kokoama ainutlaatuinen erikoisnäyttely Holocaustista "Exodus -juutalaisen kansan historiaa" - http://www.kotiposti.net/ahonenjo/ - oli Jyväskylässä su 14.3.-pe 19.3.2010 Keskusseurakuntatalolla. Avajaisissa puhuivat Israelin lähetystösihteeri Yuval Donio-Gideon, kaupunginjohtaja Markku Andersson, kirkkoherra Jukka Keskitalo, Jorma K. Ahonen ja yhdistyksen puheenjohtaja, tilaisuuden juonsi Jyväskylän srk:n yhteisen seurakunta-

palvelun johtaja Arto Viitala. Järjestäjätahoina yhdistyksemme kanssa olivat Jyväskylän kristillisten seurakuntien yhteistyötoimikunta – Jyväskylän ev.lut srk, Helluntaisrk, Ortodoksisrk, Vapaasrk, Adventtisrk ja Vaajakosken Baptistisrk – sekä Muuramen seurakunta. Näyttelyyn tutustui lähes 2.000 kävijää. Avajaiset ovat nettitv:ssa http://www.areatv.fi/nettiareatv.php?tunnus=holocaust . Näyttelyä, lähetystösihteerin haastattelua, Jouni Suonsivun luentoa, itsenäisyysjuhlaamme yms. voi katsoa myös yhteistyökumppanimme nettisivulta: http://nokiamissio.fi/jyvaskyla/index.php/israel-palsta.html . Näyttely esitetään myös TV7:ssa perjantaina 14.05. klo 22:50 ja lauantaina 15.5. klo 06:20 ja klo 14:20.

                                    

Tammikuun 10. päivä 2009 yhdistyksen puheenjohtaja avasi Israelin tueksi - nettiadressin www.adressit.com/israelin_tueksi , johon on 25.4.10 mennessä kertynyt 3.955 nimeä Suomen 267 kunnasta (Suomessa on 342 kuntaa) sekä 65 paikkakunnalta ulkomailta. Tavoitteena on saada mukaan mm. puuttuvat Suomen 75 kuntaa. Adressi on luovutettu suurlähettiläs Avi Granotille 24.1.09 ja jatkoadressit 3.5.09 Israelin 61-vuotisitsenäisyysjuhlassa sekä 25.10.09 Ystävyysjuhlassa Helsingin Vanhassa kirkossa. Viimeisin jatkoadressi luovutettiin lähetystösihteeri Yuval Donio-Gideonille Holocaust-näyttelyn avajaisissa 15.3.2010 Jyväskylässä. Allekirjoittajia on eniten 602 Jyväskylästä, 2.Helsinki 367 ja 3.Kuopio 216 nimeä. Keski-Suomessa on 23 kuntaa, näistä 17 kuntaa on niiden 50 koko Suomen

          

Adressin luovutus Helsingissä 24.1.09. Kolmannen jatkoadressin ja Marskin merkin sai suurlähettiläs Avi Granotille. lähetystösihteeri Yuval Donio-Gideon 15.3.10.

Yhdistyksemme järjestää matkan Israeliin vuonna 2011 viikolla 9, jolloin on mm. koululaisten talviloma su 27.2.-su 6.3.11. Tarkoituksena on tutustua Israelin ja israelilaisten elämään monipuolisen matkaohjelman kautta. Oppaanamme on Toiviomatkojen Ariel Livson. Suomesta on vain yhdellä paikkakunnalla eli Vantaalla ystävyyskunta Israelissa - vuodesta 1967 Jerusalemin lähellä oleva n. 26.000 asukkaan Matte Yehuda. Pyrimme osaltamme luomaan matkalla yhteyksiä Suomen ja Israelin välille. Sähköpostiyhteys onkin jo syntynyt Israel-Suomi -yhdistykseen ja sen aktiiviin Ilana Lapidotiin Tzoran kibbutsilta. Ariel Livson puhui vuosikokouksessa 12.2.10 Poika Varsovasta Holocaust-näyttelystä Yhdistyksemme jäsenet ovat osallistuneet ja osallistuvat myös muiden tahojen järjestämiin tilaisuuksiin, joissa Israel-asiat ovat olleet ja tulevat olemaan esillä mm. tukimarsseihin, itsenäisyysjuhliin, ystävyystilaisuuksiin, sapattiaterioille, luennoille, vierailuille jne.

   

Ystävyysseurojen Ystäväillassa Minnansalilla                          Haastoimme muut ystävyysseurat perinteiselle
esiintyi Praise Adonai ja Shir Chadash 11.2.10.                      Rollaattorimarssille 8.4.10 Vuoroparin Esitimme myös dvd:n Israelista. palvelutalolle Kuokkalaan.

Suomessa on ollut ja on edelleen harvinaisen paljon Israel-ystävyyttä, jota voimme yhdessä jatkaa, kehittää ja laajentaa.
Lähde SINÄKIN mukaan Psalmin 122 innoittamana! Tutustu toimintaamme: http://www.elisanet.fi/juhani.starczewski/jyvaskylansuomi-israelry 
Liity jäseneksi ottamalla yhteyttä: puheenjohtaja Juhani Starczewski, Muurarintie 9 B 8, 40520 JYVÄSKYLÄ +358 40 757 3537, juhani.starczewski@elisanet.fi 
Jäsenmaksu 15,- Yhdistyksen tili: Sampo Pankki 800016-79412933 Sinulla on mahdollisuus päästä yhdistyksemme ystäväsähköpostilistalle, kun ilmoitat osoitteesi pj:lle.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Jyväskylän Suomi-Israel -yhdistys ry

Laita sähköpostia yhdistykselle

Kotisivu