sil

  Jyväskylän Suomi-Israel -yhdistys ry
  www.elisanet.fi/juhani.starczewski/jyvaskylansuomi-israelry 

 

 

 

SINIVALKOISTA YSTÄVYYSTOIMINTAA EILEN, TÄNÄÄN JA HUOMENNA!

Jyväskylän Suomi-Israel -yhdistys ry on perustettu 1986 ja se kuuluu Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:een http://www.suomi-israel.fi/  yhdeksän muun jäsenyhdistyksen kanssa. Liitto julkaisee Jeditut-lehteä:http://www.suomi-israel.fi/Jedidut/SelattavaNakoislehti.html  .

Yhdistyksemme tarkoituksena on kehittää Suomen ja Israelin välisiä kulttuuri-, ystävyys- ja taloudellisia suhteita järjestämällä esitelmä- ja kokoustilaisuuksia Israelin valtion historiallisesta, poliittisesta ja valtiollisesta kehityksestä, sen sivistyksellisistä, tieteellisistä ja taloudellisista saavutuksista ja Israelin kansasta, sen historiasta ja erityisluonteesta. Ylläpidämme suhteita eri israelilaisiin piireihin ja henkilöihin Suomea koskevien tietojen esittämiseksi israelilaisille. Järjestämme keskustelutilaisuuksia, vierailuja, konsertteja, näyttelyitä ja elokuvaesityksiä sekä harjoittamalla julkaisutoimintaa ja toimimalla muulla vastaavalla tavalla Israel-tietouden lisäämiseksi. Näin lukee myös säännöissämme.

              

Shira poikineen Hanukka-juhlassa                        Israel-marssit kokoavat tuhansia tukijoita      

Yhdistykseemme kuuluu 51 jäsentä. Yhdistystä johtaa hallitus, jonka puheenjohtajana on ollut vuodesta 2008 Juhani Starczewski. Pidämme helmikuussa vuosikokouksen, jossa käymme läpi yhdistystoimintaan liittyvät viralliset asiat, kuten tilinpäätös ja vuosikertomus, valitsemme hallituksen puheenjohtajan ja erovuoroisten hallituksen jäsenten tilalle uudet jäsenet jne.  Meillä on ollut vuosikokouksen yhteydessä myös kutsuttuja esitelmöitsijöitä. Tiistaina  22.4.08 mukana oli Václav Fred Chvátal, FM, DI, PhDr, hän luennoi juutalaisista hautausmaista Suomessa sekä juutalaisesta kalenterista ja juhlaperinteestä - verraten nykyiseen siviilikalenteriin. Tilaisuudessa esiintyi myös Praise Adonai-tanssiryhmä, joka esitti heprealaisen tansseja. Keskiviikkona 12.09 kokouksessamme luennoi lahtelainen emeritusprofessori, lääkintäeversti evp Ranan Rimon aiheesta ”Israel eilen, tänään ja huomenna”. Vuosikokouksemme yhteydessä perjantaina 12.2.10 luennoi arkeologi, matkaopas, kirjailija ja yrittäjä Ariel Livson aiheenaan "Kuolleen Meren kirjakääröjen salaisuus avautuu!" Illan lopuksi suunnittelemme su 27.2.-su 6.2.11 tehtävää Israelin matkaa.

Tarkoituksemme on järjestää vuosittain - yleisön pyynnöstä –  29.4.2009 aloitettu kulttuuri-ilta Israelin itsenäisyyspäivänä. Tilaisuudessa esiintyi ja yhteislauluja laulatti lauluryhmä Stella, pianotaiteilija Hannu Ala sekä jäsenemme Juhani ja Saara Eriksson. Seuraava itsenäisyyspäivän juhla on 20.4.2010, kun Israel täyttää 62 vuotta.

Yhdistyksemme järjesti  7.11.08 Sapattiaterian Jyväskylän kotitalousoppilaitoksella Israelin 60-vuotisen itsenäisyyden ja yhdistyksemme syntymäpäivän kunniaksi.  Torstaina 9.4.09 pidimme Seder-aterian Katriina kasvisravintolassa. Hanukka-juhlaa vietimme 20.11.09 kotitalousoppilaitoksella. Syksyllä 2010 on vuorossa Rosh Hashanah eli Uuden vuoden juhla. Näin tutustumme israelilaiseen kulttuuriin.

Tapasimme keväällä 8.2.09 lounaan merkeissä Jyväskylän Yliopistossa työskentelevän israelilaisen professori Amir Averbuchin  https://www.jyu.fi/ajankohtaista/arkisto/2008/02/tiedote-2008-02-27-12-14-39-396411/?searchterm=Amir%20Averbuch.

Syksyllä 21.9.08 ja 25.10.09 teimme retket Helsingin juutalaiseen seurakuntaan ja Mannerheim-museoon. Osallistuimme 25.10.09 myös Israel-ystävyysjuhlaan, jossa puhui mm. Israelin  suurlähettiläs Avi Granot. Teemme kolmannen retken Helsinkiin 2.10.10.

     

 
Helsingin juutalainen synagooga                                     Rauli Stromer esitteli Esterin kirjaa

Koskettava tamperelaisen Jorma K. Ahosen kokoama ainutlaatuinen erikoisnäyttely Holocaustista "Exodus -juutalaisen kansan historiaa" - http://www.kotiposti.net/ahonenjo/ - on Jyväskylässä su 14.3.-pe 19.3.2010 Keskusseurakuntatalolla. Avajaiset ma 15.3 klo 18. Kahvitarjoilu sunnuntaina 14.3. klo 12-16 ja maanantaina 15.3. klo 17-20.Tammikuun 10.päivä 2009 yhdistyksen puheenjohtaja avasi Israelin tueksi - nettiadressin
www.adressit.com/israelin_tueksi , johon on 4.2.10 mennessä kertynyt 3.463 nimeä Suomen 263 kunnasta (Suomessa 342 kuntaa) sekä 54 paikkakunnalta ulkomailta. Tavoitteena on saada mukaan mm. puuttuvat Suomen 79 kuntaa. Adressi on luovutettu suurlähettiläs Avi Granotille 24.1.09 ja jatkoadressit 3.5.09 Israelin 61-vuotisitsenäisyysjuhlassa sekä 25.10.09 Ystävyysjuhlassa Helsingin Vanhassa kirkossa.   Nimien kerääminen jatkuu edelleen.

  

Israelin tueksi-adressin luovutus Helsingissä 24.1.09. Kuvassa oik. suurlähettiläs Avi Granot,
yhdistyksen puheenjohtaja Juhani Starczewski ja ICEJ:n toiminnanjohtaja Juha Ketola.

Yhdistyksemme järjestää matkan Israeliin vuonna 2011 viikolla 9, jolloin on mm. koululaisten talviloma   su 27.2.-su 6.2.11. Tarkoituksena on tutustua Israelin ja israelilaisten elämään monipuolisen matkaohjelman kautta. Oppaanamme on Ariel Livson. Suomesta on vain yhdellä paikkakunnalla eli Vantaalla ystävyyskunta Israelissa - vuodesta 1967 Jerusalemin lähellä oleva n. 26.000 asukkaan Matte Yehuda. Pyrimme osaltamme luomaan matkalla yhteyksiä Suomen ja Israelin välille. Sähköpostiyhteys onkin jo syntynyt Israel-Suomi -yhdistykseen ja sen aktiiviin Ilana Lapidotiin Tzoran kibbutsilta.

          

Ariel Livson  opastamassa                                                                               Länsi- eli Itkumuuri  (2.Aikakirja 6:32-33)

Yhdistyksemme jäsenet ovat osallistuneet ja osallistuvat myös muiden tahojen järjestämiin tilaisuuksiin, joissa Israel-asiat ovat olleet ja tulevat olemaan esillä mm.  tukimarsseihin,  itsenäisyysjuhliin,  ystävyystilaisuuksiin, sapattiaterioille, luennoille, vierailuille jne.

  

Retkeläiset Helsingin juutalaisen                                Ranan Rimon luennoimassa vuosikokouksessa
toimintakeskuksen pihalla syksyllä 2009                  ”Israel eilen, tänään ja huomenna”

Suomessa on ollut ja on edelleen harvinaisen paljon Israel-ystävyyttä, jota voimme yhdessä jatkaa, kehittää ja laajentaa. Lähde SINÄKIN mukaan Psalmin 122:6-9 innoittamana!
Tutustu toimintaamme:
http://www.elisanet.fi/juhani.starczewski/jyvaskylansuomi-israelry

JÄSENHAKEMUS

Allekirjoittanut haluaa liittyä Jyväskylän Suomi-Israel -yhdistys ry:een

Äidinkieli:                                                 Syntymäaika:

Nimi:

Ammatti:

Osoite:

Postinumero:                                             Postitoimipaikka:

Puhelin:

Sähköposti:

Lisätietoja:

Päiväys:                                                     Allekirjoitus:

jäsenmaksu 15,-  Yhdistyksen tili: Sampo Pankki 800016-79412933

Lähetä hakemus osoitteeseen: Juhani Starczewski, Muurarintie 9 B 8, 40520 JYVÄSKYLÄ
tai sähköpostitse  
juhani.starczewski@elisanet.fi  tiedustelut: 040 757 3537

 

Jyväskylän Suomi-Israel -yhdistys ry

Laita sähköpostia yhdistykselle

Kotisivu