Israelin Suomen-suurlähettiläs Avi Granot kommentoi iskua

Israel pysäytti Gazaan matkalla olleen laivasaattueen 31.5.2010

Israelin Suomen-suurlähettiläs Avi Granot, miten kommentoitte iskua?

- Israel tarjosi laivasaattueelle monta kertaa apua saattaa avustustarvikkeet Gazaan. Järjestäjät olivat vähemmän kiinnostuneita ihmisten auttamisesta kuin poliittisesta tempauksesta, joten meidän piti järjestää sulku. Muuten sadat laivat toisivat pian uusia aseita Gazaan.

- Israelin kylät ovat olleet tuhansien ohjusten uhreja. Velvollisuutemme on varmistaa, ettei Gazaan kuljeteta lisää aseita.

Tukiko laivasaattue terrorismia?

- Toimittuaan noin he päättivät tukea Hamasia.

Eli onko laivue vastuussa uhreista?

- Totta kai. Olimme varoittaneet heitä monta kertaa. Vastaanotto oli väkivaltainen, joten myös meidän sotilaamme joutuivat käyttämään väkivaltaa.

- Jos ajat autolla seinään, ei ole seinän vika, jos sinua sattuu.

Mutta miksi sen piti tapahtua kansainvälisillä vesillä?

- Tämä on lähinnä tekninen näkökulma. Laivueessa oli niin paljon laivoja, että merivoimien oli käynnistettävä sulku tietyltä etäisyydeltä Gazaa.

Mitä mieltä olette siitä, että isku tuomitaan maailmalla?

- Olosuhteitamme ei täysin ymmärretä. Vakaista oloista on helppo kommentoida tekemisiämme. Mutta miten muut maat reagoisivat, jos ohjukset uhkaavat siviilejä jatkuvasti?

Onko lähetystönne edessä ollut mielenosoittajia?

- Ei. Lähinnä olemme tapauksen johdosta keskustelleet suomalaisten viranomaisten kanssa. Selitämme, että Suomella on aivan samanlainen tarve puolustautua kansalaisten suojelemiseksi.

- Onneksi Suomen ei tarvitse olla jatkuvan hyökkäyksen kohteena, mutta jos olisi, en usko että Suomi olisi toiminut toisin kuin me.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Jyväskylän Suomi-Israel -yhdistys ry

Laita sähköpostia yhdistykselle

Kotisivu