Jyväskylän Suomi-Israel -yhdistys ry:n retki Helsingin Juutalaiseen seurakuntaan
http://www.jchelsinki.fi/

ja Mannerheim-museoon:
http://www.mannerheim-museo.fi/ 
 sunnuntaina 21.9.2008 

Kansojen kohtalon on ratkaissut se, miten ne ovat suhtautuneet juutalaisiin. Se, mitä tapahtuu juutalaisille, vaikuttaa koko maailman tilanteeseen. Onneksi Suomi ei suostunut Hitlerin vaatimuksiin luovuttaa Suomessa olevat juutalaiset Saksaan. Kun Hitler vaati Mannerheimin 75-vuotis päivillä luovuttamaan juutalaiset pakolaiset ja suomenjuutalaiset Saksaan, Mannerheim suoristi selkänsä ja sanoi: "Ainoastaan minun kuolleen ruumiini yli". Vähän ennen Hitlerin vierailua oli saarnaaja Aarne Ylppö (arkkiatri Arvo Ylpön veli) kertonut arkkipiispa Erkki Kailalle, että Mannerheimia ja Suomen johtoa on varoitettava ja oli sanonut Kailalle, että Odadjan kirjasta. Kaila oli lukenut Mannerheimille Obadjan kirjasta jakeet 11-15,"Sinä päivänä, jona sinäkin olit läsnä, päivänä, jona vieraat veivät pois Jerusalemin rikkaudet, kun muukalaiset tunkeutuivat sisään sen porteista ja heittivät siitä arpaa, sinäkin olit kuin yksi heistä. Älä katsele iloiten veljesi päivää, hänen onnettomuutensa aikaa. Älä ilku juutalaisia heidän turmionsa päivänä äläkä suullasi suurentele heidän ahdistuksensa aikana. Älä tunkeudu sisään minun kansani portista sen hätäpäivänä. Älä katsele iloiten, myös sinä, sen onnettomuutta sen hätäpäivänä. Älä ojenna silloin kättäsi sen rikkauteen. Älä seiso tienhaarassa hävittämässä sen pelastuneita. Älä luovuta sen pakoon päässeitä ahdistuksen päivänä. Herran päivähän on lähellä kaikkia kansoja: Kuten sinä olet tehnyt, niin sinulle tehdään. Rangaistus sinun teostasi kohtaa sinun omaa päätäsi". Viisaana miehenä Mannerheim otti tämän sanan huomioon. Hän oli myös tutkimusmatkoillaan saanut tietoonsa, miten kadonneet sukukunnat olivat siirtyneet Eurooppaan ja pohjoismaihin. Juutalaisten omissa tietosanakirjoissa on myös tästä aiheesta karttoja ja niissä on kuvattu, miten esim. Isaskarin heimoa siirtyi Suomeen.

Yksi häpeätahra on Suomella juutalaisten suhteen, sillä yhdeksän juutalaista luovutettiin Saksaan v. -43. Sisäministeri Toivo Horelli päätti luovuttaa kaikki juutalaiset pakolaiset Saksaan. Suomen hallitus yriti estää sen, mutta Horelli sanoi eroavansa hallituksesta, jos tähän ei suostuta. Koska pelättiin hallituskriisiä ja Suomen ja Saksan välien viilenemistä, suunnitelma hyväksyttiin pienemmässä mittakaavassa. Kun juutalaisia oltiin lastaamassa laivaan, Tanner sai tästä tiedon ja hän pysäytti Horellin touhut. Laivaan oli kuitenkin ehditty siirtää yhdeksän juutalaista, joista yksi matkalla hyppäsi mereen ja hukkui. Loput vietiin Auswitchin keskitysleiriin, seitsemän kuoli siellä ja yksi selvisi hengissä, George Koholman. Hän muutti Israeliin ja toimi siellä sairaalan johtajana.

Kun Fagerholm sai kuulla, mitä oli tapahtunut, hän suuttui ja uhkasi erota hallituksesta jos vielä yksikin juutalainen luovutetaan. Fagerholm oli elämänsä loppuun asti juutalaisten ystävä ja toimi Suomi-Israel -yhdistyksen puheenjohtajana. Hänen muistolleen on istutettu metsää lähelle Jerusalemia. Mannerheimille ja Tannerille on myös istutettu nimettömät puut Herzelin vuorelle.  

^

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Jyväskylän Suomi-Israel -yhdistys ry

Laita sähköpostia yhdistykselle

Kotisivu