Päätoimittaja Pauli Kemin pyytämä juttuni Uusi Elämä-lehteen syksyllä 2009:

SINIVALKOISTA YSTÄVYYSTOIMINTAA EILEN, TÄNÄÄN JA HUOMENNA! : ))

Jyväskylän Suomi-Israel -yhdistys ry on perustettu 1986 ja se kuuluu Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry:een http://www.suomi-israel.fi/  yhdeksän muun yhdistyksen kanssa. Liitto julkaisee Jeditut-lehteä, jota voi lukea myös netin kautta: http://www.suomi-israel.fi/Jedidut/SelattavaNakoislehti.html  .

 Yhdistyksemme tarkoituksena on kehittää Suomen ja Israelin välisiä kulttuuri-, ystävyys- ja taloudellisia suhteita järjestämällä esitelmä- ja kokoustilaisuuksia Israelin valtion historiallisesta, poliittisesta ja valtiollisesta kehityksestä, sen sivistyksellisistä, tieteellisistä ja taloudellisista saavutuksista ja Israelin kansasta, sen historiasta ja erityisluonteesta. Ylläpidämme suhteita eri israelilaisiin piireihin ja henkilöihin Suomea koskevien tietojen esittämiseksi israelilaisille. Järjestämme keskustelutilaisuuksia, vierailuja, konsertteja, näyttelyitä ja elokuvaesityksiä sekä harjoittamalla julkaisutoimintaa ja toimimalla muulla vastaavalla tavalla Israel- tietouden lisäämiseksi. Näin lukee myös säännöissämme. Toiminnastamme voi lukea tarkemmin www.elisanet.fi/juhani.starczewski/jyvaskylansuomi-israelry .

Jyväskylässä yhdistykseemme kuuluu 51 jäsentä. Yhdistystämme johtaa seitsemän jäsenen muodostama hallitus, jonka puheenjohtajana olen toiminut nyt toista vuotta. Pidämme helmikuussa vuosikokouksen, jossa käymme läpi yhdistystoimintaan liittyvät viralliset asiat, kuten tilinpäätös ja vuosikertomus, valitsemme hallituksen puheenjohtajan ja erovuoroisten hallituksen jäsenten tilalle uudet jäsenet jne.  Meillä on ollut vuosikokouksen yhteydessä myös kutsuttuja esitelmöitsijöitä. Viime vuonna - 2008 - mukana oli Václav Fred Chvátal, FM, DI, PhDr, hän luennoi juutalaisista hautausmaista Suomessa sekä juutalaisesta kalenterista ja juhlaperinteestä - verraten nykyiseen siviilikalenteriin. Tilaisuudessa esiintyi myös Praise Adonai-tanssiryhmä, joka esitti heprealaisen musiikin säestyksellä tansseja. Tänä vuonna kokouksessamme luennoi lahtelainen emeritusprofessori, lääkintäeversti evp Ranan Rimon aiheesta ”Israel eilen, tänään ja huomenna”. Tarkoituksemme on järjestää vuosittain - yleisön pyynnöstä - tänä keväänä aloitettu israelilaisten laulujen ilta Israelin itsenäisyyspäivänä. Keväällä tilaisuudessa esiintyi ja meitä laulatti lauluryhmä Stella, pianotaiteilija Hannu Ala sekä jäsenemme Juhani ja Saara Eriksson.

Yhdistyksemme järjesti  2008 Sapattiaterian Israelin 60-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi.  Tänä keväänä pidimme Seder-aterian. Perjantaina 20.11. vietämme Hanukka-juhlaa. Eli näin tutustumme israelilaiseen kulttuuriin. Olemme osallistuneet myös muiden järjestämiin tilaisuuksiin, joissa Israel-asiat ovat olleet esillä mm.  tukimarsseihin,  itsenäisyysjuhliin,  ystävyystilaisuuksiin jne. 

Tapasimme keväällä Jyväskylän Yliopistossa työskentelevän israelilaisen professori Amir Averbuchin  https://www.jyu.fi/ajankohtaista/arkisto/2008/02/tiedote-2008-02-27-12-14-39-396411/?searchterm=Amir%20Averbuch .

Viime vuonna teimme retken Helsingin juutalaiseen seurakuntaan ja Mannerheim-museoon. Su 25.10. teemme saman retken, koska monet sitä toivoivat, kun eivät viime vuonna päässeet mukaan. Tällä retkellä saamme mm. kuulla Toisen maailmansodan aikaisista asioista esim. kun Aarne Ylppö (arkkiatri Arvo Ylpön veli) sai sydämelleen Obadjan kirjan ja kertoi siitä arkkipiispa Kailalle, joka meni varoittamaan marsalkka Mannerheimia. Mielestäni yksi suuri syy, ettei maatamme vallattu, oli mm. Mannerheimin ja johtajiemme OIKEA suhtautuminen juutalaisiin ja siksi Israelin Jumala varjeli ja auttoi johtajiamme ja kansaamme. Osallistumme 25.10. myös Israel-ystävyysjuhlaan, jossa puhuu mm. Israelin  suurlähettiläs Avi Granot.

Tammikuun 10.päivä 2009 avasin Israelin tueksi-nettiadressin www.adressit.com/israelin_tueksi , johon on tähän mennessä – 24.9.2009 – kertynyt 2625 nimeä Suomen 254 kunnasta (Suomessa 348 kuntaa) sekä 54 paikkakunnalta ulkomailta. Adressi on luovutettu suurlähettiläs Avi Granotille 24.1. ja jatkoadressi 3.5. Israelin 61-vuotisitsenäisyysjuhlassa ja edelleen nimien kerääminen jatkuu. Tavoitteena on saada mukaan mm. puuttuvat Suomen 94 kuntaa.

Suomesta on vain yhdellä kunnalla eli Vantaalla ystävyyskunta Israelissa - vuodesta 1967 Jerusalemin lähellä oleva n. 26.000 asukkaan Matte Yehuda. Yhdistyksemme järjestää matkan Israeliin vuonna 2011 viikon 9 aikoihin ja tarkoituksena on tutustua Israelin ja israelilaisten elämään monipuolisen matkaohjelman kautta.

Koskettava tamperelaisen Jorma K. Ahosen kokoam
a ainutlaatuinen erikoisnäyttely Holocaustista "Exodus -juutalaisen kansan historiaa"
- http://www.kotiposti.net/ahonenjo/ - on Jyväskylässä su 14.3.-pe 19.3.2010!

Suomessa on ollut ja on harvinaisen paljon Israel-ystävyyttä, jota voimme yhdessä jatkaa ja kehittää. Lähde SINÄKIN mukaan – Jeremia 29:7!

Israel-ystävyystoivotuksin Psalmin 122:6-9 ja 1 Mooseksen kirja 12:3 sanoin!
Juhani Starczewski, puheenjohtaja
Jyväskylän Suomi-Israel -yhdistys ry
kaupunginvaltuutettu
www.elisanet.fi/juhani.starczewski
+358407573537
juhani.starczewski@elisanet.fi

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Jyväskylän Suomi-Israel -yhdistys ry

Laita sähköpostia yhdistykselle

Kotisivu