Kibbutsiliike 100 vuotta

 


Lahden Ristinkirkossa juhlittiin 5.5.2011 suomalaisia kibbutsivolunteereja. Tilaisuuden järjestivät Israelin suurlähetystö ja Karmel-yhdistys. Tervehdyssanat lausui Israelin suurlähettiläs Avi Granot. Maailmankuulu israelilainen laulaja David D`Or yhtyeineen vastasi tilaisuuden upeasta musiikkiosuudesta.

Israelin suurlähettiläs Avi Granot piti hyvin sydämellisen ja lämpimän puheen paikalle kokoontuneille volunteereille ”joiden jalat ovat kyllä täällä, mutta joiden sydän on Israelissa.”

-    Israelin ja Suomen välinen yhteys on hyvin erityinen. Tuhannet ovat tulleet 60-, 70-, 80-luvulla auttamaan nuorta Israelin valtiota. Te tulitte, ettekä kovinkaan lämpimästä maasta Israelin autiomaiseen kuumuuteen, tehdäksenne kovasti töitä hedelmien korjuussa, lehmien lypsyssä, kaikissa töissä, joihin teitä pyydettiin. Jopa kaivamaan maata etsiessänne vanhoja arkeologisia löytöjä, niin kuin kuulimme. Kaikki ainoastaan yhden päämäärän tähden: auttaaksenne meitä uudelleen pystyttämään tämän Daavidin kuningaskunnan. Me olemme unohtaneet sanoa: kiitos.

Tämä ilta on kokonaisuudessaan meidän kiitoksemme teille. Me olemme kutsuneet teidät tänä iltana tänne vain yhtä päämäärää varten: jotta me Israelin suurlähetystön väki täällä Suomessa Israelin kansalaisten nimissä, hallituksen nimissä, sanoisimme teille: kiitos. Sanoaksemme teille sen, että me arvostamme kovasti sitä, mitä olette tehneet. Ja kaikkein tärkeintä: emme ole unohtaneet teistä yhtäkään. Jokainen teistä on syvällä meidän sydämissämme. Ja vaikka on jo mennyt monta hyvää vuotta siitä lähtien, kun te olette lypsäneet niitä lehmiä, on ilo nähdä teidät.

Tänä vuonna kibbutsiliike juhlii sataa vuottaan. Kibbutsi ei ole tänään sama kuin se oli 30, 40, 50 vuotta sitten. Ne, jotka tulevat Israeliin vieraillakseen niissä kibbutseissa joissa ovat olleet, huomaavat, että paikka on erilainen, sillä kibbutsin tehtävä on muuttunut. Tänä vuonna me vietämme nyky-Israelin 63. itsenäisyysvuotta. Nyt me olemme edistynyt, kehittynyt maa. Se voi saavutuksillaan kilpailla kaikkien muiden maailman kehittyneimpien maiden kanssa. Me olemme tällä hetkellä ylpeitä Israelin kehityksestä esim. teknologian, maanviljelyksen, lääketieteen alalla. Jokainen israelilainen Nobelin palkinnon saaja on suuri lahja koko maailmalle. Meillä on jo paljon sellaisia.

Mutta ei alku ollut kovinkaan helppo. Kibbutsin tehtävä oli rakentaa maata, antaa sille alkuunpääsy ja turvata maataloutta ja elämää niille tulijoille, jotka saapuivat eripuolilta maailmaa.  Me aloitimme hyvin pikkuruisena valtiona. Meitä oli alle 600.000 ihmistä ja olemme tulleet suureksi valtioksi. Se, mikä mahdollisti tämän kaiken, ovat olleet kibbutsit ja ne monet vapaaehtoiset, jotka saapuivat Suomesta. He olivat auttamassa siinä, että kibbutsit yllättivät jokaisen.

Teillä jokaisella on osa todellisessa Israelissa. Nyt te voitte tulla Israeliin, ette työhön, mutta voitte tulla vain nauttimaan. Te voitte retkeillä Metulasta Eilatiin asti. Eilat on hyvin suositeltava paikka silloin, kun sataa lunta. Ja täällä Lahdessa sataa lunta. Te voitte retkeillä siellä Israelissa ja tietää, että jokainen teistä on osallinen Israelin maahan menestyksessä. Toivon, ettette tule Israeliin vain vieraina outoon kotiin - niin voitte käydä Thaimaassa - mutta Israeliin te tulette kuin omaan kotiinne.

Tänä iltana kiitoksen ja arvostuksen osoituksena, meidän puolestamme kunnianosoituksena teille, olemme tuoneet teille tänne Lahteen Israelin valtion yhden arvostetuimmista laulajista. Siitä lähtien, kun tulin Suomeen - siitä on 4 vuotta - olen uneksinut mahdollisuudesta tuoda Suomeen David D`Or. Tänä iltana David D`Or ja hänen yhtyeensä ja te voitte nauttia. Hän on meidän kiitoksemme teille. Tämän illan juhla on teidän juhlanne. Toivotan teille hyvin paljon viihtymistä.

David D`Or esitti mm. V Moos.6. luvun sanoihin tehdyn uskontunnustuksen Shema Yisrael.

David D`Or yhtyeineen.

Tilaisuuden lopussa oli kahvitarjoilu sekä mahdollista ostaa Israel-tuotteita.

Kuvat: Martti Kortelainen
Teksti: Marja-Leena Kortelainen

--------------------------------------------------------------------------------------

Israelin vaakuna

Kibbutsiliike 100 vuotta

Israelin suurlähetystöllä ja Karmel-yhdistyksellä on ilo kutsua sinut juhlimaan suomalaisia kibbutsivolunteereja

torstaina 5. toukokuuta klo 18 Lahden Ristinkirkossa, Kirkkokatu 4, Lahti

Israelilainen maailmankuulu laulaja David DÓr yhtyeineen esiintyy tilaisuudessa.

Ilmoittaudu puhelimitse (09) 6812 0225 tai sähköpostitse info@helsinki.mfa.gov.il

Vapaa pääsy!

Kerro tapahtumasta myös kaikille kibbutsinkävijätuttavillesi! 

------------------------------------------------------------------------------------------

Jyväskylän Suomi-Israel -yhdistys ry

Laita sähköpostia yhdistykselle

Kotisivu