STARCZEWSKIN PERHEEN JOULU- JA YSTÄVÄKIRJE 2006 - Jyväskylän Kuokkalassa 10.12.2006

Vuosi on vierähtänyt edellisestä kirjeestämme ja paljon on tapahtumia tähän 125-vuotisjuhla-vuoteemme liittyen. Alkuvuosi meni valmistautuessa 18.-19.3.2006 juhlavuotemme ”pääjuhlaan”, johon moni teistäkin, tämän kirjeen saajista, osallistuitte Tikan koululla. Silloinhan vietimme Juhanin (20.3) ja Tertun (31.12.2006) 50-vuotispäiviä sekä myös 25-vuotishääpäivää (6.6.) jo etukäteen. Sydämelliset kiitoksemme vielä kerran TEILLE kaikille , jotka tavalla tai toisella olitte mukana juhlassamme ja/tai muistitte meitä monin tavoin.

Su 26.3- to 6.4. teimme juhlamatkamme aina niin sykähdyttävään Israeliin. Pääkohteinamme olivat Jerusalem, Eilat, Kuolleen meren kylpylä ja Tiberias Genesaret-järven rannalla. Matka onnistui hyvin ja saimme niin levätä kuin katsella nähtävyyksiä. Matkaan sisältyi myös erikoisuuksia. Kuolleella merellä 1.-2.4 välisenä yönä satoi rajusti vettä, mikä on kuulemma erittäin harvinaista tuolla alueella. Jerusalemissa satoi niin paljon, ettei vuoden 1948 itsenäisyyden aikana ole satanut. Teitä meni poikki ja vierailukohteita jouduttiin sulkemaan mm. Ein Gedin luonnonpuisto, jossa Daavidin lähde sijaitsee. Kun olimme 4.4. ns. Harmageddonin tasangon alueella, niin kuulimme kaukaista tykkien jylyä. Myöhemmin saimme kuulla, että Israel vastasi palestiinalaisten Kassam-rakettien tulitukseen. Myöskin samoihin aikoihin oli trombi iskenyt druusialueelle ja sai siellä aikaan tuhoa. Meillä oli kuitenkin turvallista ja siitä piti huolen myös monet turvatarkastukset eri kohteissa.

Kesä oli lämmin ja paljon vietimme aikaa kesämökillämme Toivakan Huikossa. Vesi oli Maunosen järvessä alempana kuin koskaan muistamme sen olleen. Loppukesästä kävelimme kumisaappailla saareen. Myöskin mantereella oleva lähde kuivui, joka oli ensimmäinen kerta mökkimme 42-vuotisen historian aikana.

Olemme laittaneet tämän kirjeen mukaan myös Kivenjuuret-lehden artikkelin. Stenrothin sukuseurasta voit lukea myös http://www.stenroth.net/  - nettisivulta. Kuulumme myös kahteen muuhun sukuseuraan: Roivainen-Roivas-Roivanen http://www.roiva.cjb.net/  ja Erosten sukuseuraan http://www.genealogia.fi/sukus/eronen/  . Ne sukulaiset ja tuttavat, jotka kuulutte näiden sukujen piiriin tai muihin sukuihin, ettekä vielä ole liittyneet mukaan, niin tulkaapa/menkääpä mukaan toimintaan. Sukujuurien tutkiminen on mielenkiintoista ja oppii tuntemaan itseäänkin syvemmin ja tietää mistä on tulossa. Olikin hauskaa huomata, että jotkin hyvät ystävämme ja tuttavamme kuuluivat samaan sukuun, vaikka emme sitä tienneet ennen kuin luimme tietoja Intermezzo-sukukirjasta.

Juhani työskentelee edelleen lastentarhanopettajana Tikan päiväkodissa. Juhanin toiminnasta voit lukea http://www.elisanet.fi/juhani.starczewski/  -kotisivulta. Uusi sähköpostiosoite on juhani.starczewski@elisanet.fi  . Terttu jatkaa töitään Valiolla. Jani on heinäkuusta lähtien ollut vaihto-oppilaana Singaporessa ja on tällä hetkellä viiden viikon matkalla Malesiassa, Vietnamissa, Laosissa ja Kambodzassa. Bali, Hong Kong jne ovat jo olleet matkakohteina. Hän opiskelee mm. kiinaa ja espanjaa oman oppiaineensa tuotantotalouden lisäksi. Mika ja Hanna-Leena menivät toukokuussa kihloihin ja menevät ensi kesänä naimisiin! Mika opiskelee taloustieteiden tiedekunnassa ja Hanna-Leena erityisopettajaksi Jyväskylän Yliopistossa. Toni ja tyttöystävänsä Katja opiskelevat Helsingin kauppakorkeakoulussa. Tonilla on pääaineena johtaminen. Katja opiskelee Mikkelin yksikössä kansainvälistä liiketoimintaa. Hanna on lukion toisella Jyväskylän Lyseossa ja Saara viidennellä Tikan koulussa.

Toivotamme Runsasta Jumalan Siunausta, Lämmintä Joulumieltä sekä Menestystä vuodelle 2007 sekä 5766 ( = juutalaisen kalenterin mukaan maailman luomisesta 3760 vuotta + 2006 vuotta = 5766)! 2 Mooseksen kirja 20:1-17, 4 Mooseksen kirja 6:22-26, Jesaja 9:1-6 Psalmi 91 ja 121

----------------------------------------------------------------------------

Stenroth sukuseura ry:n jäsenlehti • N:o 18 • Torstai 30. marraskuuta 2006

Sara ja Starczewskit s.23

Starczewskeista puolalaista verta Stenrothin sukuun

Jyväskylän Tikan koulun viidesluokkalainen Saara Mirjam Johanna Starczewski, 11, kantaa esiäitinsä Saran raamatullista nimeä ja saa olla siitä ylpeä: Isä Juhani kertoo, että Raamatun mukaan nimi merkitsee Ruhtinatarta!
Starczewskien nuorimpien, tytärten Saaran ja lukiolaisen, juuri 17 vuotta täyttäneen Hannan nimet kuvaavat kristillisiä arvoja, jotka kotikaupungissaan monessa mukana oleva perhe on omaksunut.
Mikkelissä Starczewskit Saara mukanaan olivat ensi kertaa sukukokouksessa äskettäin selvinneiden sukujuurten ansiosta. Äiti Terttu on isän puolelta savolaista kauppiassukua, mutta äidin Helvi Kankkusen (o.s. Tikkanen) puolen naisten ketju johtaa Maria Costianiin ja Saran tyttäreen Maria Masaliniin.
Saaran harrastukset suuntautuvat eläimiin ja hänen toiveenaan olisi saada oma ihana koira. Uudesta haukkujasta muut vaan eivät ole kovin innostuneita pari vuotta sitten kuolleen kultaisen noutajan Jeren jälkeen – koiran hoitaminen kun on kuitenkin työlästä. Siksi Saaran on ollut tyytyminen Mikki-hamsteriin ja akvaariolliseen miljoonakaloja ja monneja.
Saara on kulkenut harrastuksissaan isosiskonsa jälkiä jalkapallosta alkaen. Ensin Hanna pelasi jalkapalloa ja Saara myös innostui siitä. Viime syksynä Hanna aloitti streettanssin ja Saara baletin. Tänä syksynä myös Saara aloitti streetin.
Tällöin myös isän jalkapalloura, ensin poikien Mikan ja Tonin kanssa ja sitten Hannan ja Saaran joukkueiden vetäjänä, päättyi.
Vaikka Mikkelin sukujuhlassa Saaran ikäisiä nuoria ei juuri ollut, juhla oli hänestä ”ihan kiva”.
Terttu ja Juhani toivovat, että lapset ja nuoret saataisiin mukaan jo aikaisemmin sukutapahtumiin näkemään ja juttelemaan ja näin tutustumaan sukutiedon saloihin.
Heistä Kyyhkylän tapaamisesta jäi erittäin hyvä muisto. Juhla oli Starczewskeista todella mieliinpainuva ja sykähdyttävä: ”Kaipasimme tapahtuman alkuun pientä hartaushetkeä, jonka suvun pappissääty olisi voinut pitää...”
”Intermezzo sukukirja on mielestämme erittäin tasokas ja selkeä. Mahtava suoritus, jonka eteen on nähty paljon aikaa ja vaivaa. Lämmin kiitos tekijöille, toivottavasti loppuunmyyty painos saa jatkoa”, Starczewskit kehuvat.
Raamatusta Juhani löytää ohjeen sukutiedon merkitykselle. 5. Mooseksen kirja 32:7: ”Muistele muinaisia päiviä, ajattele menneiden sukupolvien vuosia. Kysy isältäsi, niin hän sen sinulle ilmoittaa, vanhemmiltasi, niin he sen sinulle sanovat.” Juhanin mukaan hänen innostuksensa sukututkimukseen laukaisi äidin kuolema viisi vuotta sitten. Äidin isän suku Lahtoset löytyivät Leivonmäeltä ja mummon Seppäset Kainuusta.
Tertun isä oli kauppias, Varpaisjärven Kankkusia, Iisalmen Roivaisten jälkeläisiä. Stenrotheihin hän törmäsi sukuun kuuluvan serkkunsa Timo Tikkasen ja hänen Katarinan sukuhaaraan kuuluvan puolison Leean (Sarlin-Saraste) välityksellä. Terttu keräsi osaltaan omien sisarustensa tiedot Intermezzoon.
”Tähän asti olen vain oman mummon nähnyt. Kiva kun tietoa on pitemmälle ja tiedot ovat nyt näkyvissä. Soitin Ruotsissa asuvalle veljelle. Hän tilasi kirjan ja oli tyytyväinen, kun toimitin sen hänelle.”
Starczewskit saivat hämmästellä, että monet heidän tuttavansa ja eri yhteyksissä tapaamansa ihmiset löytyivät kirjasta ja osoittautuivat sukulaisiksi.
”Olen itse syntynyt Toivakassa (syntymässä kävin Jyväskylän Keskussairaalassa ja kotikunta oli Toivakka), jossa meillä on kesämökki. Timo Siukosen tunsin 80-luvulta Hesarin toimittajana ja kristillisistä piireistä, mutta sukuyhteys paljastui vasta nyt”, Juhani toteaa.
Starczewski -nimen juuret johtavat Puolaan, sata kilometriä Varsovasta koilliseen lähelle vanhan Venäjän rajaa. Isoisä Leopold tuli aikoinaan Venäjän armeijaan Suomeen Kyminlinnaan ja Helsinkiin, meni naimisiin Wilhelminan kanssa, josta syntyi poika Stanislav. He muuttivat Vaajakoskelle. Vaimon kuoltua hän nai taloudenhoitajansa Wilhelmiina Erosen, joka oli kotoisin Heinävedeltä. He saivat kolme lasta: Felix, Henrik ja Berta.
Juhanin isoisä toimi sittemmin makeismestarina ja työnjohtajana Pandan makeistehtaalla. Kesällä 2005 Naissaaren kesäteatterin näytelmässä Makeistehtaan varjossa ”Stara” oli esikuvana jopa tehtaan isännöitsijänä. Isä Henrik oli myymäläesimiehenä muun muassa Toivakassa, Tikkakoskella ja Laukaassa.
Nimellä on myös yhteyksiä viime sotien synkkään historiaan: Starczewskeja löytyi Auschwitzin keskitysleirin luetteloista, mutta sukuyhteyttä niihin Juhani ei tunne. Isoisä oli roomalaiskatolinen, ja keskitysleirienvangithan olivat pääasiassa juutalaisia.
Juhanista olisi mielenkiintoista tutkia lähemmin nimen taustoja: ”Israelissa kävimme Jerusalemissa vainojen museossa Yadvashemissa. Sen rekisteritoimistossa oli yli 40 nimeä Lodzin ghetosta mutta myös Poltavasta, Harkovista ja Sevastopolista.”
”On ollut puhetta mennä käymään Puolassa isän ja isän veljen kanssa. Siellä asuu edelleen isän serkkuja ja muita sukulaisiamme. Puolassa on myös puolalaisia tuttujamme, jotka ovat olleet Suomessa ja osaavat suomea. Toivomme, että pääsemme tutustumaan juuriimme myös siellä.”
Jaakko Pihlaja

Valokuva:
Eläinrakas tanssijatyttö Saara on Saran jälkeläisten yhdettätoista sukupolvea Saara oli Terttu ja Juhani Starczewskin mukana Kyyhkylän sukujuhlassa.

Starczewskit asuvat Jyväskylässä Kuokkalan asuntomessualueella ja osallistuvat moninaisesti kaupunginosansa ja
kaupungin toimintoihin. Juhani, 50, on lastentarhanopettaja, kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu neljättä
kautta ja kaupunginhallituksen jäsen, puolueosaston puheenjohtaja ja piirihallituksen ja puoluevaltuuston jäsen sekä maakuntavaltuustonjäsen.
Terttu on toimistotyöntekijä nyt Valiolla ja täyttää vuoden lopussa myös 50 vuotta. Tänä vuonna
perheessä on vietetty 125-vuotisjuhlaa, kun hääpäivästäkin on kulunut 25 vuotta.
Lasten koulumenestys on ollut erinomainen. Vanhin Jani, 23 opiskelee Teknillisessä korkeakoulussa ja myös kauppatieteitä, kuten kaksosveljet Mika ja Toni, 21. Hanna, 17, käy Jyväskylän lyseota ja Saara, 11, peruskoulua.

Kivenjuuret 2/2006

JOULUTERVEHDYS 2007!                                       

"Lumiset oksat vihreän puun
kimmeltää valossa jouluisen kuun.
Katsoen tähtien hopeista nauhaa,
toivon Jouluusi lämpöä, rauhaa."

”Totisesti sinä olet salattu Jumala,
sinä Jumala, Israelin Vapahtaja.
Jesaja 45:15

 Yhteisöllistä  Joulua sekä
Menestystä Uudelle Vuodelle 2008!

Toivottaa Starczewskin perhe

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Keren Kajemet Finland ry

Kotisivu

Laita sähköpostia Juhanille

 

Jyväskylän Suomi-Israel -yhdistys ry

Kotisivu

Laita sähköpostia Juhanille