Seuraava juttu on 21.12.2007 ilmestyneessä Eroset-lehdessä,
joka on Sukuseura Eronen ry:n jäsenlehti 2/2007
http://suvut.genealogia.fi/eronen/ 

Kahdeksan konsonanttia ja kolme vokaalia -> Starczewski

Konsonanttien määrä jo kertoo, että nimi ei ole suomalainen. Sukujuureni isoisäni puolelta ovat Puolasta 100 km Varsovasta koilliseen Ostrow Mazista, jossa edelleen asuu sukulaisiamme, vaikka samannimisiä - Starczewskeja - on levinnyt ympäri maailmaa. Leopold Starczewski joutui vuosisadan alkupuolella Venäjän armeijaan ja palveli mm. Kyminlinnassa ja Suomenlinnassa yms. Etelä-Suomen varuskunnissa. Päästyään reserviin, hän avioitui suomalaisen Wilhelmina-nimisen naisen kanssa Pietarissa. Pariskunnalle syntyi Stanislaw-niminen poika ja he muuttivat Vaajakoskelle, jossa isoisäni teki elämäntyönsä Pandan makeistehtaalla makeismestarina ja työnjohtajana. Monet marmeladit ovat hänen käsialaansa. Wilhelmina-vaimo sairastui vakavasti ja hän kuoli ja pappani jäi leskeksi ja 5-vuotias Stanislaw puoliorvoksi. Apuun tuli taloudenhoitajaksi Wilhelmiina Eronen eli isoäitini. Heille syntyi kolme lasta, Felix 1925, Henrik-isäni 1927 ja Berta 1929. Isoäitini Wilhelmiina os. Eronen on syntyisin Heinäveden Karviolta.

Henrik-isäni avioitui 1950 Sisko Lahtosen kanssa. Edesmennyt rakas äitini (k. 27.12.2001) oli kotoisin Kajaanista. Isoisäni oli muuttanut Kainuuseen Leivonmäeltä ja meni naimisiin Riitta os. Seppäsen kanssa. Riitta oli kotoisin Suomussalmelta.

Itse olen syntynyt vuonna 1956 Jyväskylässä Keski-Suomen keskussairaalassa. Kotini oli silloin Toivakan Matara-ahossa, jossa isäni oli myymälänhoitajana soklaisessa Vaajalan osuuskaupassa.
Minulla on kuusi vuotta vanhempi sisko Anita. Hän on lastenhoitajana Helsingin kaupungilla. Alle kouluikäisenä muutimme Toivakan kirkolle, jossa kävin ensimmäiset kolme vuotta kansakoulua. Kesämökkimme on vuodesta 1964 ollut Toivakan Huikossa Maunosen järven Rentola-saaressa, joka on ollut tärkeä paikka siitä lähtien meille kaikille. Seuraavaksi vuonna 1966 isäni sai isomman liikkeen johdettavakseen Jyväskylän maalaiskunnan Tikkakoskelta. Tikkakoskella kävin kouluni loppuun ja pääsin ylioppilaaksi Tikkakosken lukiosta. Vuoden 1977 aikana muutimme Laukaaseen, jossa isäni toimi S-Marketin esimiehenä, päästen sieltä eläkkeelle 1983. Olin monet vuodet ollut erilaisissa tehtävissä isäni johtamissa myymälöissä koulunkäynnin ohella viikonloppuisin ja kesäisin. Siivosin varastoja ja pihoja, järjestelin hyllyjä, olin autonapumiehenä, autonkuljettajana, myyjänä, inventoijana yms. Elämäni 21 ensimmäistä vuotta asuin samassa talossa, jossa oli kauppa!

Kävin armeijan 1977-1978 Mikkelissä ja Reserviupseerikoulussa Haminassa kuninkaallisessa J  kranaatinheitinkomppaniassa. Olin suunnitellut uraa poliisina tai armeijassa, mutta toisin kävi. Olin 1978 Jyväskylän Yliopiston opettajankoulutuslaitoksen lastentarhanopettajalinjan pääsykokeissa ja pääsin sinne opiskelemaan suoraan armeijasta. Työurani olen tähän mennessä tehnyt pääsääntöisesti alle kouluikäisten kanssa kahdeksassa päiväkodissa lastentarhanopettajana tai päiväkodinjohtajana sekä perhepuistossa vastaavana ohjaajana.

Ihanan Terttu-vaimoni tapasin vuonna 1979, kun molemmat opiskelimme. Kihloihin menimme Juhannuksena 1980 Eskilstunassa Ruotsissa, jossa olimme kesätöissä Meidät vihittiin kahden papin voimalla kesäkuussa 1981 Kuopion tuomiokirkossa. Terttu on yomerkonomi ja hän on 1980-luvulta työskennellyt Valion konttorissa erilaisissa toimistotehtävissä.

Meille on syntynyt viisi lasta. Esikoinen Jani vuonna 1983. Hän opiskelee tuotantotaloutta Teknillisessä korkeakulussa Espoossa. Kaksospojat Mika ja Toni syntyivät vuonna 1985. Mika meni viime elokuussa naimisiin Hanna-Leena Hakolan kanssa. Mika opiskelee JYO:ssa taloustiedettä ja erityisesti laskentatointa. Vaimonsa valmistuu pian erityisopettajaksi. 

Toni opiskelee johtamista Helsingin Kauppakorkeassa ja on tällä hetkellä vaihto-oppilaana Singaporessa, jossa myös Jani oli vaihtarina vuoden 2006-2007. Hanna on syntynyt 1989 ja täytti juuri 18v ja sitä on sitten juhlittu oikein kunnolla kymmenien ystävien kera. Kuopuksemme Saara on 12v ja hän on nyt 6-luokkalainen. Saara on TODELLINEN eläinystävä ja meillä on nyt vähän yli puolivuotias kleinspitz-rotuinen koiranpentu Manu sekä akvaario.
Perhe ja lapset ovat olleet minulle ja vaimolleni aina suuri kiitosaihe sekä elämämme suola/sokeri.
Myöskin sukujuuremme ovat meille tärkeät. Tertun kautta kuulumme Stenrothien ja Roivas-Roivainen-Roiva-sukuseuroihin. ”Sillä kysypä aikaisemmalta  sukupolvelta, tarkkaa, mitä heidän isänsä ovat tutkineet.”

Minua on aina kiinnostanut myös yhteisten asioiden hoitaminen ja vaikuttaminen siksi olen ollut mukana monenlaisissa tehtävissä esim.asukasyhdistyksessä, taloyhtiöiden hallituksissa, lasteni joukkueiden johtajana, SKL/KD:ssa yms. Vuodesta 1993 olen ollut - nyt neljättä kautta - Jyväskylän kaupunginvaltuustossa. Opetuslautakunnassa olin 12 vuotta, Keski-Suomen liiton maakuntavaltuustossa myös vuodesta 1993-, kaupunginhallituksessa jne. Uusin innostukseni kohde on ollut SPR; johonka liityin, kun näin, kuinka se auttoi ja toimi, kun kuusihenkisen tuttavaperheemme talo ja kaikki omaisuus paloi.
Tarkemmin voit lukea toiminnastani ja elämästäni kotisivultani www.elisanet.fi/juhani.starczewski/ .

Mottoni ja elämänohjeeni:
”Ja katsokaat sen kaupungin parasta, johonka minä olen antanut teitä wietää,
ja rukoilkaa sen edestä Herraa, sillä koska hän menestyy, niin myöskin te menestytte.” Jeremian 29:7 

Tullaan tutuiksi vauvoista vanhuksiin! J

Juhani Starczewski, Jyväskylä, sukuseuran hallituksen uusi varajäsen

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Keren Kajemet Finland ry

Jyväskylän Suomi-Israel -yhdistys ry

Kotisivu

Laita sähköpostia Juhanille