KUOKKANEN Joulukuu 2010
http://www.kuokkala.org/kuokkanen/kuokkanen_2010_12.pdf 

Vieraskirja
Elämää asuntomessualueella yli 25 vuoden ajan!
Juhani Starczewski


Jyväskylässä ovat Asuntomessut olleet tähän mennessä kerran eli kesällä 1985 Kuokkalan Kekkolassa.
Nyt ollaan suunnittelemassa toisia messuja vuodelle 2014 ja paikkana olisi Viherlandian ja Jyväsjärven välinen alue. Tässäpä pieni katsaus 25 vuoden ajalta vuoden 1985 messualueen näkökulmasta.

Muutin vaimoni ja vuosina -83, -85 ja -85 syntyneiden poikiemme kanssa As Oy Yrttitarhaan Muurarintie 9 heti messujen jälkeen. Tyttäremme -89 ja -95 ovat syntyneet muuton jälkeen. Vietimme kesällä yhtiömme 25-vuotisjuhlia. Yhtiömme on 18 asunnon rivitaloyhtiö, jossa on 2 yksiötä, 5 kaksiota, 8 kolmiota ja 3 isompaa asuntoa. Kaikki asunnot ovat kahdessa tasossa. Viisi asunnoista on JVA:n vuokra-asuntoja, muut ovat omistusasuntoja, joissa pääsääntöisesti myös omistaja/-t asuvat. Keskipihalla on myös maakellari, joka myöhemmin koneellistettiin sekä kerhohuone, joka on saanut useamman kerran kokea kaupungin viemärin tulvimisen, koska se on alin kohta verkostossa, jossa on jo pitkään ollut painumia. Oli mukava muuttaa alueelle, joka oli rakennettu valmiiksi ja viihtyisäksi. Mutta varmaan kiire ja kova talvi aiheuttivat sen, että esimerkiksi pihojen ja teiden pohjaukset tehtiin huonosti ja ne ovat vaatineet ja edelleen vaatisivat korjauksia, kuten viemärikin.

Suuria muutoksia

Kun muutimme yhtiöön, niin alle kouluikäisiä lapsia oli noin 20! Tällä hetkellä alle kouluikäisiä lapsia on yksi. Kotonaan asuvia alaikäisiä lapsia on nyt 10 eli muutos on ollut melkoinen.  Nykyaikaa on myös se, että asukkailla on kuusi koiraa ja pari kissaa, meillä on jo toinen koira. Vuonna 1985 yhtiössä oli vain yksi koira.  Alkuperäisiä asukkaita vaimoni ja itseni lisäksi on kolme. Asumisen elinkaari on jo siinä vaiheessa, että vuoden 1985 lapsilla on jo omia lapsia ja oma elämä muualla.

Alkuaikoina alueella kävi paljon vierailijoita ja autoilla läpiajamaton pihakatumme oli vilkkaasti liikennöity ja jopa suuria tilausajobusseja liikkui kapealla kadulla, jonka piti olla erityisesti lasten leikkien ja jalan liikkuvien valtakunta, mutta kyllä lapsilla oli pitkään kielto mennä pihakadulle leikkimään, koska pihakadun liikennesääntöjä ei noudatettu hidasteista huolimatta. 

Lapsemme olivat hoidossa kotona, seinän takana perhepäivähoidossa sekä Tikan päiväkodissa, jossa kaikki viisi ovat olleet myös eskarissa. Kerhossa käytiin Tikan majalla ja seurakuntakodilla sekä perhepuistossa. Alkuaikoina lapsemme menivät kaukaisempaan Pohjanlammen alakouluun (valm. 1988) ja sieltä Kuokkalan yläkouluun  (valm. 1994). Nuorimmainen kävi alakoulun viereisessä Tikan koulussa, kun laajennus valmistui 2002.  Kuokkalassa asui 1985 muutama tuhat asukasta, kun nyt asuu noin 16.500 eli kasvu on ollut valtavaa.  Erityisesti Kuokkalan sillan valmistuminen syksyllä 1989 vilkastutti rakentamista ja Kuokkalan keskustan kehitystä.

Koulut ja liikunta

Yrttisuon perhe- ja liikuntapuisto on ollut ja on edelleen tärkeä paikka eri-ikäisille monenlaisten toimintojensa takia. Vuosina 1985-1988 puistotalossa toimi Tikan koulun kaksi luokkaa. Syksystä 1988 perhepuisto pääsi aloittamaan vieläkin jatkuvan toimintansa, jota on ollut todella monenlaista, muuntuen ajan tarpeiden ja tilanteiden mukaan. Liikuntapuisto on myös ollut ja on edelleen tärkeä harrastuspaikka niin kesäisin kuin talvisin. Toteutumaton tarve lisätilojen saamiseksi on ollut jatkuva mm. pesäpallon kilpailutoiminnan takia.  

Messualue

Messualue on ollut viihtyisä ja rauhallinen paikka asua, joka on kuitenkin lähellä kaupungin keskustaa. Lapsillemme alue on tarjonnut turvallisen ja virikkeellisen lapsuuden ja nuoruuden. Vuosien varrella tulleet leikki-, kerho-, päiväkoti-, eskari-, koulu-, peli- yms. kaverit ovat olleet ja ovat edelleen tärkeitä, vaikka lastemme elämä on globalisoitunut niin opiskelun, työn kuin matkustelun suhteen. Samat kaverit tapaavat toisiaan maamme rajojen ulkopuolellakin ja pitävät yhteyttä nykyaikaisin yhteydenpitokeinoin. Vaimoni kanssa olemme kokeneet asumisen samalla alueella perheemme kannalta todella hyväksi ratkaisuksi, joka antaa hyvän perustan elämän haasteisiin. Sama alue ja koti siellä yli 25 vuoden ajan on tärkeä edelleen, kun tullaan perhejuhliin, lomille tai muuten käymään! Kannattaa antaa jotakin kestävää nykyisen muutoksen maailmaan keskellä.

Ehkäpä vuoden 2014 messualue on myös monen perheen ”kohtalo” ja hyvän asumisen ja elämisen  kohde! : ))

As Oy Yrttitarhan 25-vuotisjuhlat 7.8.2010

Lainaus http://www.asuntomessut.fi/messut/historia/1970-1989/fi_FI/jyvaskyla/

Jyväskylän Kuokkalan messualue vaihtelevassa metsämaastossa oli kooltaan 12 ha ja osa yleiseen kaavakilpailuun perustuvaa asuinalueratkaisua. Messualueelle rakennettiin 190 asuntoa kerrostaloihin, rivitaloihin ja omakotitaloihin. Asuntomessujen pääteemoja olivat pienimuotoisen kerrostalo- ja rivitalorakentamisen kehittäminen sekä rinnemaastoon rakennettavat talot ja yhteisöasumisen kehittäminen. Messualueen keskelle kaupunki suunnitteli ja toteutti Yrttisuon perhepuiston, jonne rakennettiin paviljonkimainen monitoimitalo.

Kutsukilpailuna toteutettu rinne- ja terassitalokilpailu sekä tiilitalon suunnittelukilpailu ja toteutusmuotoihin liittynyt ns. ranskalainen KVR-kilpailu tuottivat alueelle monipuolisia ja kokeilevia taloratkaisuja.

Yhteisöasumiskortteli As Oy Tuulenkylä osoitti jo toteuttamisvaiheessa asukkaiden oman työn merkitystä ja esitteli asuntojen ohella yhteiskäyttöön varattuja korttelitiloja. Pientaloalueen keskeinen kävelykatu kehitti edelleen jo Forssassa esiintynyttä pihakatuteemaa.”

Keskisuomalainen 12.5.2010: Asuntomessut 2014 Jyväskylä haluaa messut Äijälänrantaan
www.ksml.fi/uutiset/keski-suomi/jyv%C3%A4skyl%C3%A4-kaavailee-asuntomessuja-vuodelle-2014/560552

--------------------------------------------------------------------------------------------

Kuokkalan Asukkaat ry
http://www.kuokkala.org/

Kuokkasen lehtiarkisto:
http://www.kuokkala.org/index.php?option=com_weblinks&view=category&id=2&Itemid=5

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Keren Kajemet Finland ry

Kotisivu

Laita sähköpostia Juhanille