Humu-Klubi#28 - Halloween Spesiaali vol.2
The Country Dark Big Band, Pelkkä Pirttinen

Tupla-Humu - Päivä #2

Halloweenin ja kekrijuhlan kunniaksi Humu-Klubi raottaa olevan ja tuonpuoleisen välistä kuilua Pannuhuoneella 31. lokakuuta. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Halloween-ilta oli niin onnistunut, että tapahtumasta päätettiin tehdä perinne jo keikkailtana. Tuttuun tapaa Ihmisiä manan maille viettelee zombeina lavalle komuava The Country Dark Big Band. jonka ohjelma sisältää helmiä kauhurokin kulta-ajalta, 50- ja 60- luvuilta. Big band -kokoonpanossa nähdään myös The Micragirlsistä tutut Katariina Haapalainen ja Mari Halonen, Tomi Kosonen Aavikosta sekä Pekka ”Faarao” Pirttikangas. Tänä vuonna illan aloittaa Fat Possum -hengessä paahtava, autotallibluesin uusi rouhea tuttavuus Pelkkä Pirttinen.

Lauantai 31.10.2015
Liput 6€ - Ennakkoliput Pannuhuoneelta
Showtime
22.00 - Pelkkä Pirttinen
n.23.00 The Country Dark Big Band

The Country Dark Big Band - Farmer John - 31.10.2014 Humu-Klubi, Halloween Spesiaali Vol.1

The Country Dark

Kuopiolainen The Country Dark tunnetaan livebändinä, jonka höyrykattilassa riittää painetta. Yhtye on tullut tutuksi maamme kieroimpana ja likaisempana white trash rock´n´rollin sekä outlaw countryn sekasiitoksena. The Country Dark on julkaissut kaksi kehuja kerännyttä albumia (Slaughterhouse Party ja Dead Man’s Handjob)

The Country Dark - Murderous Hobo 27.1.2012 Vastavirta, Tampere, Finland

Pelkkä Pirttinen

Kokoonpano tarjoilee autotallibluesia, säröä ja fuzzia. Turkulaiset Pelkkä Pirttinen (kitara, laulu) ja Mujo (rummut) välttävät hifiä ja kertovat tarinansa rehellisesti suomen kielellä. Takana on vasta sinkku ja EP, mutta kaksikkoon kohdistuneen hehkutuksen perusteella ei mene kauaa kun Pelkkä Pirttinen surffaa vaihtoehtobluesin aallonharjalla. Duo on saanut huomiota ja suitsutusta esimerkiksi Esa Kuloniemen vetämässä Yle Bluesministeri radio-ohjelmassa. Yhtye voitti myös viime vuonna Soundin järjestämän Mururock –bändikilpailun tuomariston yksimielisellä päätöksellä.

Pelkkä Pirttinen - Kuolema tulee

Historiabonus: Pakanajuhlasta Halloweeniin

Halloween pohjautuu kelttiläisten kulttuurien syksyllä, maanviljelyskauden lopussa vietettyyn vanhan uuden vuoden ja sadonkorjuun juhlaan. Juhlaa kutsuttiin nimellä ”Samhain” ja sen aikana uskottiin samana vuonna kuolleiden vainajien sielujen matkaavan kuolleiden valtakuntaan. Heidän matkaansa helpotettiin uhraamalla heille ruokaa ja eläimiä ja sytyttämällä palavia kokkoja.

Suomessa vastaava juhla oli kekri. Silloin laulettiin, leikittiin ja tanssittiin. Kylissä liikkui seurueita, joissa oli mukana kekripukeiksi tai kekrittäriksi naamioituneita hahmoja. Kylän Kaisan paimentamana saattoi kulkueeseen kuulua myös Runsauden haltijatar, jonka iso rinta oli täynnä nännejä. Merkittävin hahmo oli kekripukki, sarvekas ja pelottavan näköiseksi tarkoitettu olento.

Kirkko halusi pakanajuhlan tilalle kristillisen juhlan ja aiemmin toukokuussa vietettyä Pyhäinpäivää alettiin viettää marraskuun ensimmäisenä 700-luvulla. Tältä ajalta on peräsin nimi Halloween (All Hallows' Eve” eli pyhäinpäivän aatto). Suomessa kekrin juhliminen kiellettiin 1600-luvulla sen pakanallisiin piirteisiin vedoten. Kielto muodostui niin ankaraksi, että juhlatapa unohtui hiljalleen.

Euroopassa Halloween-kulttuuri säilyi pisimpään Irlannissa, josta perinne rantautui Yhdysvaltoihin siirtolaisten mukana 1800-luvulla. Viime vuosina juhla on tehnyt paluuta Eurooppaan amerikkalaistuneessa muodossaan.

Jack O’Lantern

Ennen kuin Halloween rantautui Ameriikkaan, kaiverrettiin lyhdyt nauriiseen.

Irvistävä kurpitsa tunnetaan nimellä Jack O’Lantern. Irlantilaisen tarinan mukaan lyhty on saanut nimensä Jack-nimiseltä juopolta. Hän kiristi pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Jackia ei kuitenkaan hyväksytty taivaaseenkaan. Piru heitti Jackille helvetistä hiilen, jonka mies säilöi lyhdyksi evääksi ottamansa nauriin sisään. Siitä lähtien Jackin sielu on etsinyt itselleen sopivaa lepopaikkaa pienen lyhdyn valossa.

Katso Tupla-Humun ensimmäisen päivän ohjelma ohjelma tästä.