"X-RATED" NRO 15

 

 

Idea romaanin ja siitä tehdyn kirjan vertailusta (ja väittely paremmuudesta) on ikivanha.

Aihetta käsittelevä teemanumero lähti liikkeelle mainstream-allergiastani ja pulmallisesta rajanvedosta valtavirta-aiheisiin: ummikolle HAMMER tai AMICUS ovat tuntemattomat suureet mutta konkarille niitä käsittelevät tekstit tarjoavat harvemmin mitään uutta ja tuotantoyhtiöiden elokuvat ovat yhtä puhkikuluttuja kuin tuorein teattereiden ylimainostettu megamenestys. Toinen oleellinen seikka on kartteleeko katsoja tarkoituksella marginaalia tai mainstreamia - määritellään ne miten tahansa - vai eikö?

Kirjoja eivät kuitenkaan kaikki lue, ne ovat aina marginaalia suurelle osalle ihmisiä.

Muutama vuosi sitten huomasin artikkelien ja arvostelujen hylsykasassa käsitelleeni suuren määrän elokuvia, joissa on tällainen toiselle hepreaa ja toiselle fraaseja-kahtiajako. Samalla huomasin raakattujen joukosta 70-prosenttia pohjautuvan romaaniin. Ilkeä luonteeni tulkitsi havainnon siten, että kirjoista on helppo varastaa aiheita sekä ideoita ja siirtää ne alkuperäistä lähdettä tuntemattomille katsojille kaupattaviksi tuoreena alkuperäismateriaalina. Toisaalta kirjailijat rapakon takan (mm. Stephen King) nappaavat ideoita esimerkiksi italialaisista elokuvista, koska tietävät ne pääasialliselle eli keskiluokkaiselle yleisölleen tuntemattomiksi.

Tästä kehittelin sitten löysän kokoavan nimittäjän "X-rated" numeron 15 artikkeleille ja esseille. Valjastin myös vuoden 2012 Hapatuksen aiheeseen: täällä julkaistut jutut olivat ensimmäiset ja jätin ne pois lehdestä. Arvaatte varmaan syyn luettuanne ne. Turinoita voi pitää tunnelmien kartoittamisena, Chiunin kulttuuritulkinnan mukaan pelkkänä johdantona ennen itse varsinaiseen asiaan siirtymistä...

Joka tapauksessa Hapatus 2012 tarjoaa näytille aihiot, joiden jälkeen syvennyin kasaamaan uusimman numeron mielestäni hiukan kiinnostavammista aiheista ja esimerkeistä, koska ikivanha idea sinänsä oli kohtuullinen klassisen exploitaation harrastajallekin.

Tällä kertaa lehti siis keskittyy pelkästään artikkeleihin.

Lehteä voi kysellä: samikalliokoski (at) elisanet.fi (Hinta on 7 € + postikulut).

 

xratedkoti.htm