ENSIVEDOS 

 

 

 

"X-rated" 10 valmistui entisen tiimin hajottua. Jopa painopaikka vaihtui ennen kuin tämä numero saatiin ulos. Taittajaksi ja organisoijaksi ryhtyi/istutettiin Tomi Haapanen. Itse huolehdin enää ainoastaan teksteistä Asko Leinosen kanssa. "X-rated" nro 10 tarjoaakin lehden historiassa eniten Asko Leinosen sanansäilää ja jopa kansikuva löytyi hänen arkistoistaan.

 

Sisältö alkoi kasvaa sen verran paksuksi, että A 5 -sivukoko ei enää palvellut tarkoitustaan.  Ensimmäistä kertaa historiassaan "X-rated" oli ahdas. Numeron ensimmäistä versiota työstettiinkin Mika Venäläinen toimiessa taittajana A 4-kokoon.

 

Jatkuvasti venyvien julkaisuvälien ohella tekstien runsauteen vaikutti varmaan myös päätoimittajan siirtyminen ns. tietokonekantaan. Lerppuasemalla varustetulla atk-koneella rustattujen tekstien esille saamisessa numeroon 11 olikin lopulta tekemistä.

 

"X-rated" nro 10 keskittyi löysänä teemanaan Gialloon ja Poliziaan. Lehti alkoi myös kasata yhä pahempia viivästymisiä.  Asiantuntija-avustaja Asko Leinonen halusi lopulta vaihtaa tämän ensimmäisen version nimeltään SOUNDTRACKIT JA OSTOVIDEOT Lehdessä SOUNDTRACKIT nimellä julkaistuun juttuun.

 

Leinonen varmaan myös aavisti jo toimitusaikojen venyvän, joten hän poisti lopun listan suositeltavista elokuvista, koska sen ajankohtaisuus olisi huvennut nopeasti, tuokioksi ainakin. Esimerkiksi La Samorain TV-esityksestä oli jutun kirjoittamisen aikoihin vierähtänyt yli kaksikymmentä vuotta ja uusinnasta on kulunut nykyisin kymmenen vuotta.

 

 

   

 

 

 

Rentoutuneen loungemaisesta nimestään huolimatta italialainen soundtrack-kokoelma Easy Tempo vol 1 - A Cinematic Easy Listening Experience (RTCL 813CD Right Tempo, fax 39/2/55400120, http:www.planet.it./ishtar/) sisältää tiukkaa acid jazzia lähenevää instrumentaaligroovea 70-luvun alusta. Heti ensimmäinen Gianfranco Plenzion teema filmistä La Gatta in Galore (She-Cat In Heat (-72) houkuttelee polttamaan runsaasti savukkeita ja raahaamaan sisään vahvasti meikattuja puolipukeisia naisia juomaan grogilaseista JB-viskiä, pullon etiketti näkyy selvästi joka tilanteessa. Kevyesti keinuva possanovatunnelma tiivistyy kun Armando Travajolin Sessomatto/Mad Sex-raidan naiset kikattavat, huohottavat ja hokevat esityksen nimeä kiihtyvällä intensiteetillä. Varsinaisia tanssijoita varten kappale on myös miksattu vinyylille. Riz Ortolanin ja Stelvio Ciprianin funkyja takaa-ajosoundeja tulee Ducio Tessarin tunnetusta Alain Delon-filmistä Big Guns/Tony Arzenta, Stelvio Massin Mark Il Poliziottosta ja Enzo G. Castellarin eli Enzo Girolamin French Connection-variaatiosta La Polizia Incrimina, La Legge Assolva/The Law Charges, The Police Aquits. Italialaiselle elokuvalle tyypillinen luova kerroksellisuus, erilaisten kulttuurien ja lajityyppien konfliktisuus ja fragmentaalisuus toimivat dialektisina konseptioina myös Death Strikes At Midnight/La Morte Accarezza A Mezzanotten ja Bora Boran mielenkiintoisissa teemoissa.

 

Vampyros Lesbos Sexadelic Dance Partyn ja Schulmäedchen Report-soundtrackien ja Karminsky-veljesten Inflight Entertaiment ja Espresso Espresso-CD:iden ja Les Baxterin Que Mango!n lisäksi import-liikkeistä - esim. Tampereen Cosmos ja Helsingin Spinefarm - löytyy myös Emanuelle And Last Cannibals-tyyppisiä koko scoren kattavia levyjä. Uusi saksalainen julkaisu Mondo Morricone keskittyy mestarin giallo- ja softcoreseksifilmeihin ja sisältää heti tunnistettavaa Edda dell'Orson abstraktia vokalisointia, siis sitä hyvin korkealta laulettua välillä oopperamaista välillä huokailevaa ääntä jota kuulee giallojen alkutekstien aikana ja myös mm. Sergio Leonen Once Upon A Time In The West-filmissä. Mainstream tuntee Eddan juuri noista Leonen westerneistä mutta tällä CD:llä laulajatar välittää huomattavasti hienompia moderneja eroottisia tunnelmia mm. filmeistä A Lizard In A Woman's Skin ja The Forbidden Photos Of A Lady Above Suspicion. Levyn kotelo ansaitsee erityismaininnan väreistään, typografiastaan ja hienostuneen sliisistä designistään. Suomalaiset lehdet kuten paljon itsestään luuleva Image ovat juuttuneet 10 vuoden takaiseen Face-ja Arena-lehtien tuolloin käyttämään Neville Brody-kirjaimistoon! Herätys, juntit! Mondo Morriconen kannessa loikoilee läpinäkyvään kullanväriseen kokovartalovaatteeseen verhoutunut ruskeaverikkö ja paljon informaatiota sisältävässä vihkossa on upea kuva Bertoian teräslankahuonekaluista. Kuten panasonicin uusin tai Pet Shop Boysien Bilingual kannattaa Mondo Morricone ostaa jo pelkän kotelonsa takia.

 

Myös tunnetun ranskalaisen elokuvasäveltäjän Vladimir Cosman L'Animal (suom. villi Mies, (-77) on nyt julkaistu CD:llä. Tämän stuntmaneista kertovan koko perheen Jean-Paul Belmondo/Raquel Welch-actionkomedian lopputekstien aikana soi ihmeellinen instrumentaalidiscoesitys, jossa Raquel päästää suustaan kiimaisia kurkkuääniä, huohotusta ja orgastista huutoa. Taustalla kuullaan jonkun eläimen karjuntaa ja himokasta murinaa! Mitä tuolloin säihkyvässä kunnossa ollut tähti ajatteli levyttäessään tätä ja mitä mieltä hän on siitä nyt? Lisää X-rated CD:itä. 80-luvun alun sanfranciscolaisen pornotähden Cynthia Manleyn Cruising The Streets on Boystown Gangin kanssa levytetty "juonellinen" tarina jossa ilotyttö (Cynthia) vakoilee homojen orgioita ja joutuu poliisiratsiassa kaikkien raiskaamaksi! 16 minuutin mittainen alunperin klubikäyttöön suunnattu tanssikappale on julkaistu myös kesytettynä radioversiona Boystown Gangin kokoomaCD:llä Best Of...Ranskalaisten pyhimykseksi julistama ja kulttuuriministeri Langin palkitsema joku aika sitten kuollut vanha irstailija Serge Gainsbourg tunnetaan meillä parhaiten ikiajat sitten tehdystä Jane Birkinin kanssa lauletusta Je T'Aime...Moi Non Plus-hitistä joka oli ilmeisen ensimmäisiä suorasukaisen eroottisia menestyslevyjä ympäri maailman. 80-luvun alussa mies levytti tyttärensä, nykyisin arvostetun luonnenäyttelijättären Charloten kanssa kappaleen Lemon Incest tytön ollessa 12-vuotias. Hämmästyttävän mauton esitys kohosi heti Ranskan listojen kärkeen, samoin kuin 80-luvun lopun tanssilevy Love On The Beat. Viimeksimainittu kestää 8 minuuttia ja siinä Serge kertoo kuulijalle kähisevällä äänellään mitä kidutusmenetelmiä hän seuraavaksi ottaa käyttöön ja mihin hän nyt aikoo tunkeutua. Taustalla kuullaan kivuliasta parkumista ja suoraa huutoa. Tämä soi lakkaamatta Pariisissa ilmestymisensä aikoihin ja julkaistiin myös meillä. Maxin kääntöpuolella on ok versio vanhasta hitistä Harley David Son-Of-A-Bitch.

 

VIDEOT

 

The Sentinel (Michael Winner, USA) leikkaamaton 92 minuutin NTSC-versio sisältää mm. kohdan jossa Christina Raines iskee asuntonsa oven takana lymyävältä isältään veitsellä ensin silmämunan halki ja sitten nenän irti lähikuvassa. Lisää ihmislihan syöntiä, verta ja mautonta seksiä. MCA Home Video/USA.

 

Tokya Drifter (Suzuki Seijun, Japani) Psykedeelinen yakuzafilmi vuodelta 1966. Mario Bava meets Takeshi Kitano. ICA Projects/Manga Entertainment/Englanti.

 

Aftermath (Nacho Garda, Espanja) Ällistyttävää Guinea Pig-tyylistä silpomista deluxe-paketissa. 30 minuuttia. Cult Video/Hollanti.

 

Ajolähtö/Le Samourai (Melville, Ranska) Eksistetialismia, coolia angstia, alienaatiota ja upeita autoja. Alain Delonin hahmo on mm. John Woon gansterityyppien esikuva. Osta Dirty Harry, Get Carter, Hard Boiled ja tämä. Suomen Kunnallispalvelu.

 

Showgirls (Verhoeven, USA) Pan&scan muodossa tätä loisteliasta trashspektaakkelia ei voi katsoa joten hanki USAsta widescreen NTSC NC-17-versio. Valtava ja ainutlaatuinen. Englantijulkaisu on leikattu.

 

 

Copyright ©Asko Leinonen

 

xratedkoti