San Francisco: Vastapäätä kaupungin parasta tanssiklubia 1015 Folsomia, joka siis sijaitsee muodikkaalla Folsom-kadulla ja jonka neljään kerrokseen tunkee joka ilta eurooppalaista lookkia tavoittelevia drum&bass friikkejä ja hiphoppaajia, sijaitsee käytettyjen dildojen kierrätyskeskus. BRING US THOSE OLD HORSES kirkuu talon seinässä oleva neonteksti. Otamme selvää valikoimasta. Toimintaperiaate on seuraava: viiden dollarin maksua vastaan voit vaihtaa hyväkuntoisen mutta tarpeettomaksi käyneen "hevosesi" jonkun toisen vastaavaan. Dildot pudotetaan tiskissä olevaan aukkoon josta hymyilevä myyjätär nostaa ne kumikäsineillä pesusoikoon ja alkaa puunata. Huomiota herättävintä täällä on kalujen kohtuuton koko - mainostekstin hevosvertaus ei ole liiottelua. Myyjätär nostaa kuivumaan käsivarrenpaksuisia hirviöitä ja selittää asiakkaidensa tulevan jatkuvasti aiempaa mukautuvaisemmiksi mitä venyvyyteen tulee. Missä tulee raja vastaan, kysyn ja vastaus yllättää. Myyjätär kertoo kaupungissa säännöllisesti järjestettävistä yöllisistä venytyskilpailuista ja tarjoaa 16 dollarin hintaista videotaltiointia jossa kilpaillaan myös mm. vyötärön kuristamisessa mahdollisimman ohueksi ja koko ruumiin sitomisesta langalla äärimmäisen tiukkaan pakettiin - kasetin takakannessa esiintyy tämän lajin voittaja. Langat ovat pureutuneet lihaan monen sentin syvyydeltä ja miehen alaston keho näyttää ohuista nakkimakkaroista rakennetulta kasalta. Kiitän tarjouksesta mutta palautan kasetin tiskiin. Meillä on myös koukku- ja siimafilmejä, myyjätär ilmoittaa iloisena.

 

Jos San Franciscossa tahtoo illalla tosi actionia eikä pelkkiä leluja niin näiltä kaduilta sitä löytyy. Samassa korttelissa on Plough and Stars-niminen hikinen ja matala pubi jossa punanaamaiset irlantilaiset nojaavat baaritiskiin ja juovat olutta lasi molemmissa käsissä. Osa juo viskiä suoraan pullosta. Iso parrakas murhaajannäköinen mies tarttuu kurkusta kiinni ja karjuu WHO THE FUCK IS THIS!!? Tiskiin nojaavat permanentatut hutsut innostuvat heti - nyt saadaan verta nenästä ja kunnolla. Kun piipittää olevansa Suomesta tilanne muuttuu heti ja ukko paiskoo kämmenellä selkään, Suomesta, me ollaan sukulaiskansaa! Me juodaan enemmän kuin muu maailma yhteensä! Äkkiä viskiä täällä on suomalainen!

 

Koko pubi juo lakkaamatta mahdollisimman paljon koska suurin osa paikoista menee kiinni jo kahdelta yöllä. Osa asiakkaista yrittää pelata biljardia mutta verka on märkänä kaljasta ja kepit lipsuvat vaarallisesti joka suuntaan. Tunnelma tiivistyy hyvissä ajoin koko alueella, vieressä on niinikään häijynnäköistä porukkaa täynnä oleva dykes-on-bikes-paikka eli sen edessä parveilee moottoripyöriin nojailevia siilitukkaisia lesboja. Mikäli on mies ei sisälle kurkistaminen tunnu järkevältä, näillä tytöillä on isot tatuoidut hauikset ja tyly ilme naamalla. Kadun toisella puolella on Club Darling jossa paikallinen euro-avant-garde-setti lojuu matalilla sohvilla nielemässä älypillereitä ja kuuntelemassa triphoppia aurinkolasit päässä.

 

Irlantilaispaikkaa lukuunottamatta yön tunnelma ei ole lainkaan vaarallisen oloinen, paitsi että täällä saa lehdistä jatkuvasti lukea himomurhaajista, sarjamurhaajista ja sadistisista hulluista yleensä. Kuuluisin kaikista on DIRTY HARRY-filmiin aiheen antanut Zodiac Killer, joka lähetti lähellä olevaan San Francisco Examiner-lehden toimitukseen synkkiä kirjeitä vuodesta 1969 alkaen. Ensimmäisessä murhaaja ilmoitti olevansa vastuussa kahden teini-ikäisen kuolemasta edellisenä jouluna. Hän listasi käyttämänsä luodit ja kertoi tarkasti mihin kohtiin kehoissa ne olivat osuneet. Kirjeitä tuli pian lisää ja kaikissa kerrottiin  seudulla tapahtuneista murhista, vain poliisin tiedossa olevia yksityiskohtia myöten. Itseään Zodiakiksi kutsuva tappaja kirjoitti myös uskomuksestaan syntyä uudelleen paratiisiin jossa kaikki hänen uhrinsa palvelisivat häntä orjina aikojen loppuun saakka. Lukuisista johtolangoista ja runsaasta epäiltyjen joukosta huolimatta murhat jatkuivat kaupungissa kymmenen vuoden ajan ja tappoja uskotaan kertyneen yli viisikymmentä kappaletta. Zodiac Killeriä ei ole koskaan saatu kiinni. Onko hän yhä näillä kaduilla niin kuin viimeisessä kirjeessään 20 vuotta sitten väitti?

 

Lisää rankkaa toimintaa löytyy Lower Haigth-alueelta runsaan kilometrin päästä. Haight tuli kuuluisaksi Summer of Love-kesistään 60-luvun lopulla jolloin sen kansoittivat pilveä tupruttelevat hipit ja kaikki mahdollinen sekopää-aines. Hippiajan pyhäinjäännökset hortoilevat yhä edelleen vahvasti friikahtavilla kaduilla ja istuskelevat imelänhajuisissa kirjakauppakahviloissa ja muissa hasismurjuissa joita alueella riittää. Vaihtoehto-ihmisten dialektiikasta kovaan ääneen väittelevien opiskelijoiden, muotiboheemien ja eksentrikkojen lisäksi kadulla näkee runsaasti liehuviin pellavakaapuihin puettuja harekrisnoja ja empaattisesti hymyileviä new-age-hahmoja. Lyhtypylväisiin on kiinnitetty psykedeelisiä julisteita ja kaikenlaiseen aitokalifornialaiseen okkultismi-huuhaaseen törmää joka puolella. Osa näistä ihmisistä on tosissaan, osa ilmeisesti pitää vaan hauskaa. Pääkadun Hayes Streetin varrella oleva Alamo Square-puisto voi tarjota yllätyksiä tiettyinä kuunkierron öinä jolloin sinne kerääntyy satoja Venus-jumalatarta palvovia lesboja valtaviin seksiorgioihin. Kirjailija La Vedi R. Lafferty kuvaa kyseisen jumalatarkultin syntyä teoksessaan Sacred Rites jossa hän väittää San Franciscon olevan alunperin nimeltään Tlamco, yksi veteen Vajonneen Atlantiksen kaupungeista. San Franciscon perinteisesti äärimmäisen suvaitsevainen johto - johon kuuluu mm. päivisinkin täydessä kostyymissä liekehtivä drag-kuningatar - ei pane pahakseen tämäntyyppistä julkisuutta. Toiseen alueen puistoon Buena Vista-kukkulalla on jopa rakennettu Saturnuksen temppeliä markkeeraava kivilaatoilla ja istutuksilla rajattu "maaginen" kuoleman salaisuuksia ilmentävä pentagrammi. Tämä puisto on suosittu picnic-kohde ja lisäksi kaupungin johtava al-fresco-blow-job-keskittymä eli täällä saa palvelua raittiissa ulkoilmassa ja samalla voi ihailla maailman upeimpia maisemia - kukkulan harjalta näkee suoraan Golden Gate-sillalle.

 

Puiston lähellä osoitteessa 503 Divisadero on pieni koristeellinen puutalo johon Anne Rice sijoitti Interview With a Vampire-kirjansa kehyshaastattelun. Elokuvaversion talo on pääkatu Market'in varrella mutta tosiuskovaiset vampyyrihurahtaneet kerääntyvät öisin tänne aidon ja alkuperäisen rakennuksen eteen samettisissa viitoissaan ja tekohampaissaan. Kun heitä haastattelee saa vastaukseksi väriseviä lausahduksia Ajan Tiimalasin Punaisena Valuvasta Hiekasta tai muuta vastaavaa. Vähän matkan päässä Ashbury Streetillä (710) on Grateful Dead House, johon kuuluisat muusikot sulkeutuivat tekemään kemiallisia tajunnanlaajennuskokeitaan. Tämä on taas yksi pyhiinvaelluskohde ja näitä diggareita istuskelee hitaasti huojuen ja hymähdellen talon portailla, nurmikolla ja katuojassa. Kylmäverisimmät suuntaavat kuitenkin rannalle Sutro Heights Parkin  raunioituneen kylpylän alla risteileviin käytäviin. Näissä kartoittamattomissa luolissa on tarun mukaan haudattuna tusina aitoa kreikkalaista jumalpatsasta. Nämä katosivat hämärissä olosuhteissa kylpylän perustajan Roger Corman-tyyppisestä korkealla jyrkänteellä sijaitsevasta goottilaisesta museolinnasta. Valtava linna tuhottiin toisen maailmansodan aikana koska sen pelättiin näkyvän liian selvästi kauas merelle ja näin olevan helppo maalitaulu japanilaisille  sukellusveneille. Patsaiden lisäksi tunneleissa pelätään asuvan Lovecraftilaisia hirviöitä. Kuuluisa satanisti Anton LeVey ilmoitti nähneensä näiden tähtien takaa tulleiden olentojen varjot luolan seinillä ja kuulleensa "nahkamaisten siipien kammottavan Havinan". Kun kylpylä purettiin ja osa käytävistä romahti umpeen La Vey raivostui ja langetti purkajien ylle yhden kirouksistaan. Hän vaati tontille kaavaillun rakennusprojektin yhden osan pyhittämistä Lusiferille - jos tähän ei suostuttaisi La Vey pitäisi huolen siitä, että kaikki paikalle ajatellut rakennushankkeet kaatuisivat. Jostakin syystä satanistin kiroukset yleensä tekivät vaikutuksen - esimerkiksi kun hänen lemmikkileijonansa häädettiin takapihan häkistä eläintarhaan joutui tarhan johtaja kirouksen mukaisesti villieläimen raatelemaksi. Johtaja astui selittämättömästä syystä nälkäisten paviaanien häkkiin ja hänet revittiin kappaleiksi. LaVeyn kirouksen katsotaan toimineen myös kylpylän raunioilla. Tähän päivään saakka ei kukaan rakennusfirma ole ollut innokas pystyttämään upealle tontille alunperin kaavailtua kovanrahan kerrostaloa.

 

Amerikasta saa mielenkiintoisten videojulkaisujen kuten MAITRESSE tai Suomessa kielletty LE TRIO INFERNALin lisäksi tietysti vaikka mitä LD- tai DVD-muodossa, plus sitten soundtrackejä sekä vinyylillä että CD:illä. Kulttielokuvien kuningattaren VALLEY OF THE DOLLS/NUKKELAAKSON scorelta on euroopassa saatavilla ainoastaan Tony Scottin väristyksellä tulkitsema COME LIVE WITH ME joka löytyy CD:ltä SOUNDTRACKS WITH A TWIST - COCKTAIL MIX VOLUME 4. Jostain divarista voi tietysti saada koko vinyyllisen jolla olisi sitten myös lesbo-ikoni Dionne Warwickin kohtalokas nimiteema. Meiltä saa kuitenkin muuta ehdottoman välttämätöntä autoilumusiikkia kuten Lalo Schifrinin ultracool FORD PUMA/THEME FROM BULLIT. Tämä plus samoin Schifrinin parhaisiin kuuluva DIRTY HARRY-raita on kätevästi koottu samalle CULT FICTION ROYALE-kaksoisCD:lle jota saa jopa Anttilasta! Molemmat klassiset action/väkivalta/tyyli-filmit on julkaistu laajakangasversiona Englannissa.

 

 

Copyright ©Asko Leinonen

 

1 2

 

xratedkoti.htm