Päätoimittaja: Sami Kalliokoski    Tekninen avustaja: Tomi Häkkinen
             HAPATUS                       

                                                                SISÄLTÄÄ EPÄKORREKTIA MATERIAALIA


 Reunahuomiot DejaVu Teemat, Teesit ja Temput  Roskakori   Atlantis  "X-rated"

 

Tervetuloa Hapatuksen pariin. Se on exploitaatioelokuviin ja roskakulttuuriin keskittynyt nettijulkaisu. Samalla Hapatus on "X-rated" -lehden eräänlainen jatkoprojekti.

Pelin henkenä on ytimekkäästi nostalgia. Tällainen suhtautuminen elokuviin tai asioihin ei ole itsetarkoitus, mutta ikävä totuus on, että asiat olivat ainakin roskakulttuurin kannalta paremmin ennen muinoin. Päätoimittajan aiheesta erilaisia huomioita tekevä ja vuosiin 1968 -1988 keskittyvä blogi tai jokin päivittyy yläpuolelta.

 

SIVUSTOUUTISIABESTSELLER SELLULOIDILLE

Kirjoitettu 25.11.2012


Kummisetä/the Godfather on 70-luvun suurin maamerkki sekä kirjana että elokuvana. Edellinen (1969) on sukukronikka, kun taas jälkimmäinen (1971) keskittyy ruotimaan amerikkalaisen kaksinaismoraalisesti rikkauden ja rikoksen välistä yhteyttä, josta Mario Puzo ei tee suurempaa ongelmaa. Sehän ei tietenkään sovi amerikkalaiseen unelmaan...

 Lue artikkeli                Roskakori


TOTTA TODEMPAA?

Kirjoitettu 8.12.2012


 

70-luvun henkistä ilmapiiriä värittivät terroristi-iskut, öljykriisi ja kylmä sota, joita agenttikirjallisuudessa käsiteltiin runsaasti (Ajojahti Rivieralla, Doneska, Rosebud, Armottomat, Siinain Ketut, Kaappaus, Panttivanki). Muutamat yksittäiset merkkityöt nostattivat myös jäljittelijäaaltoja...

 Lue artikkeli                Roskakori


AGATHAN GIALLOMAISET

Kirjoitettu 25.9.2012


 

Ten Little Indians/Kymmenen pientä neekerinpoikaa/Eikä yksikään pelastunut on Agatha Christien vaikutusvaltaisin teos. Se toi populaarikuvastoon bodycount-rakenteen suljetussa paikassa.

 Lue lisää                Roskakori


PALJASTAVA ERO

Kirjoitettu 26.11.2012


 

Nykyisen käsikirjoittajan rustatessa romaanin hänen uskoisi jo ammattinsa puolesta oppineen tunnistamaan selluloidilla läpi menevät ratkaisut ja haaveilevan lähinnä eepoksensa filmausoikeuksista. Siksi alkutekstissä ja elokuvatulkinnassa ei uskoisi löytyvän ratkaisevia eroja.

 Lue lisää                Roskakori


VIHANNESTEN MESSIAS

Kirjoitettu 25.11.2012


 

80-luvun puoliväliin päästäessä bestsellerkirjallisuudesta katosi väkivaltainen saippuaooppera. Lajityypin taiturit Harold Robbins, Sydney Sheldon, Arthur Hailey ja muut alkoivat latistaa – luultavasti täysin tietoisesti – tekstejään ja unohtivat kieroutuneimmilla yksityiskohdilla rypemisen.

 Lue lisää                Roskakori


AGENTIT JA 70-LUVUN MÖRÖT

Kirjoitettu 25.11.2012


 

Vielä 80-luvulla kylmä sota jylläsi voimissaan. Tämä heijastui tietenkin myös ajanjakson elokuvaan.

 Lue lisää                Roskakori

 © Sami Kalliokoski

sivun alkuun                             Aikaisemmat hapatukset                             Atlantiksen aaltoja