"X-RATED NRO 1,

KARSITUT

 

 

 

"X-rated" oli alunperin Mika Venäläisen idea ja hanke. Myös lehden nimi on hänen keksintönsä. Mika Venäläisen oli  tarkoitus toimia julkaisun päätoimittajana. Ensimmäiseen numeroon lupauduin aluksi tekemään muutaman arvostelun ja tarjosin rustaamaani sarjakuvaakin mutta jouduin sitten keksimään koko tekstisisällön itse ja havaitsin istuvani päätoimittajan pallilla.

 

Aihe oli helpoin. Vuosina 1982 -1988 olin katsellut vuokravideoita parhaimmillaan/pahillaan 3-5 kappaleen yötahtia, joten kaikenlaista outoa on nähty ja unohtunut akselilla Jyväskylä –äänekoski –Oulu –Pori –Helsinki. Venäläinen vastasi taitosta, myynnistä ja painojärjestelyistä.Touhu rahoitettiin puoliksi. Tätä jatkui aina numeroon yhdeksän asti.

 

”X-rated” nro yksi rustattiin kasaan viikonlopussa. Se käsitteli pelkästään ennen lakia julkaistuja videofilmejä (128 kpl). Lopputulosta tarkastellessa kukaan tuskin uskoo, että muutama arvostelu jopa jäi jopa pois. Itsesensuuri ei ollut syynä mokomaan vaan elokuvien kiinnostavuus: alkuun palstalle oli tunkua paljon kiehtovimmista nimikkeistä kuin nämä alla.

 

Osan arvosteluista laajensin myöhemmin numeroihin neljä ja viisi. Nämä jäivät kuitenkin käsittelemättä ja tuovat nostalgisen tipan silmään.

 

 

  

THE ACT

 

St. John ottaa suihin Robert Gintyltä! Maailmassa on todellakin vääryyttä. Onneksi Gintyn potenssi ei sitten vakuuta, häh, häh! Ympäripyöreätä poliittista juonittelua unohdettavassa pätkässä.

 

 

ALCHEMIST

 

Exterminator-maineensa vuoksi 80-luvulla kohtalaisen työllistetty Robert Ginty on kauhuräpellyksessä mustaamassa olematonta mainettaan. Ginty on kirouksen uhri, helvetin portit aukeavat ja demoneja pyrkii maailmaan. Tylsä ja vähän huvittavakin pätkä.

 

 

BEASTS

 

Mies ja nainen lähtevät lomalle korpeen. Täällä liikkuu sympaattinen tappajakarhu ja kaksi lurjusta. Naista riepotellaan raiskauksen valmisteluissa, mutta lurjukset ovat epätavallisen saamattomia aktihakuisuudessaan. Plussana – ainoana muuten – on naisen kohoaminen tilanteen ratkaisijaksi. Karhun osuus on päälle liimattu, törkeätä eläinten mustamaalaamista.

 

 

BELLS

 

Puhelinsoitot tappavat. Ideasta ei saada oikein mitään irti, vaikka ääniaalloissa tapahtuvissa tapoissa on tiettyä näyttävyyttä.

 

BLOOD SISTERS

 

Vain naisohjaajan (Roberta Finlay) vuoksi kiinnostava tavanomainen teinien teurastuspätkä. Tapahtumat sijoittuvat entiseen bordelliin. Tyhmät nuoret saapuvat taloon ja kuolevat yksi kerrallaan.

 

BLOOD SONG

 

Mielisairaalasta karkaa psyko. Tunnelmien rakenteluksi tarkoitettua jahkailua seuraa lopussa pitkä takaa-ajo, psykon ahdistaessa päähenkilötyttöä. Tusinatuotekategoriaan sujahtava klooni. Ei kuitenkaan panosta graafiseen väkivaltaan. Vai…?

 

BLOOD VOYAGE

Joukko ihmisiä purjehtii laivalla merellä. Myös murhaaja kuuluu varustukseen.  Kertakaikkisen ponnetonta tappamista ja juonellisia käänteitä sisältävä  jännäri loppuu kuitenkin oikeaoppisesti. Syytön nainen, jolla on hämärä menneisyys, jää yksin laivalle ruumiiden kanssa, kun murhaaja vilkuttaa hyvästit.

 

BRAIN WAVES

 

Ulli Lommelin vaimo Suzanne Love jälleen kerran kauhufilmissä. Tony Curtiskin on eksynyt pikkurooliin. Murhatun naisen viimeiset hetket tallentuvat Suzanne Loven mieleen onnettomuuden jälkeisen aivovamman hoidossa. Murhaaja näkee tarpeen uuteen tappoon.

 

 

CHATTERBOX

 

Pimppi tulee kuuluisaksi alkaessaan puhua ja laulaa kauniisti. Elimen emäntä kokee tilanteen ongelmalliseksi. Loppu on onnellinen, kun oopperalaulajakyrpä löytyy kallionjyrkänteeltä – yhdennellätoista hetkellä. Ei paljasta pintaa tai huonoa makua.

 

 

 

THE CHILD

 

Tytöllä on zombinoloisia ystäviä, jotka käyvät ihmisten kimppuun. Päähenkilö ei ole poikkeus. Tylsä raina.

 

 

COCAINE WARS

 

Taannehtivasti Suomessa täyskieltoon laitettu toimintapätkä kertoo soluttautuneen agentin sodasta huumeruhtinasta vastaan. Ei sisällä graafista väkivaltaa, mutta julmuutta kyllä: antaumuksellista mukilointia ja kidutusta tarjotaan pariin otteeseen.

 

 

DELIRIUM

 

Salaisen järjestön jäsen sekoaa ja ja tappaa vastaantulijoita. Jäsen täytyy poistaa, mutta likvidoinnilla ei ole kovin kiire, sillä ensin täytyy tehdä tylsiä rutiinitappoja leffan kantimiksi. Järjestön jäljille pääsee poliisin typerys apunaan erään uhrin ystävätär. Poiston jälkeen myös järjestön johtaja sekoaa, jotta loppupuolikin täyttyisi väkivallasta.

 

THE MONROE HOUSE

 

Talolla on verinen menneisyys. Siihen muuttava pariskunta saa kokea kauhuja, mutta ne eivät ole yliluonnollista perua. Aikaisemmat omistajat oli täytynyt ulosmittausta suoritettaessa ajaa pois talosta tulitaistelulla ja ovat nyt mustasukkaisia uusille tulokkaille. Ratkaisuiksi löytyvät uhkailut ja verityöt, joissa kuitenkin vaivaa estoisuus verimäärissä

 

 

MUTANT

 

Kaverukset saapuvat pikkukaupunkiin, jossa ympäristömyrkyt villitsevät kuolleita jalkeille. Huonosti maskeeratut zombit ajavat irvistellen takaa epäsympaattisia henkilöitä, mutta varsinaisissa väkivalta-akteissa niitä ei näytetä. Mutant on koulukirjaesimerkki tylsästä kauhufilmistä.

 

 

 

Copyright © Sami Kalliokoski

 

xratedkoti.htm