Tekstikehys: TIESITKÖ TÄMÄN MERISUOLASTA?
Helsingin Sanomat: Paavo Pajunen
Nykyisestä myrkynmaineestaan huolimatta suola kuuluu elämän perusaineksiin. Sen tehtävänä on ylläpitää solujen sisäistä nestetasapainoa.
"Suola on käyttämistämme mausteista vanhin, yleisin ja ainoa, joka on ihmiselle täysin välttämätön. Sitä käytetään paitsi maustamiseen myös säilömiseen ja muilla tavoin ruoan valmistukseen.
Tosiasia on, että yli puolet ihmiskehon painosta on nestettä (vettä), joka sisältää huomattavia suolamääriä. Kudostemme suolan koostumus on täysin sama kuin meriveden ja sen selitetään olevan jäänne 270 miljoonaa vuotta sitten alkaneesta migraatiosta merestä kuivalle maalle. Täysmerisuola sisältää oikeassa suhteessa kalium- ja magnesiumyhdisteet.
Liian suolan käyttö on gastronomisesti väärin; joskus sillä peitetään muuten mautonta ruokaa. Terveestä kehosta liika suola kuitenkin poistuu nopeasti, eikä näin aiheuta suurempia murheita, jos käytetään täysmerisuolaa. Kaikki pulmat ovat syntyneet vasta kun alettiin raffinoida merisuolaa. Ihmisillä on miljoonien vuosien perintönä hieno sisäänrakennettu tietokone, joka mittaa tarvitsemamme suolan. Se on kuitenkin ohjelmoitu merisuolalle ja kun keho saa puhdasta natriumkloridia, se jää odottamaan vastaavia magnesium- ja kalium- ym. määriä eikä poista ylimäärää. Näin syntyvät verenpaine- ym. ongelmat, joiden ratkaisussa on lähdetty väärästä päästä, ts. on julistettu, että natrium on se paha myrkky, jota pitää välttää." 
-------------------------------

Tuula Laamanen, naturopaatti: - Linkki
”Viimeiset 30 vuotta on käyty melkoista suolan vastustuskampanjaa ja saatu holtiton suolan käyttö kuriin. Nyt ollaan tultu toiseen ääritilanteeseen, jossa kansa kärsii suolan puutteen aiheuttamista oireista munuaisongelmineen.”
--------------------------------


Timo Vihersaari, Lääketieteellisen biokemian ja molekyylibiologian asiantuntija: - Linkki
”Kaliumin puutostilan saa tavallinen terve ihminen helposti. Sitä vaan ei yleisesti tiedetä. Nimittäin natrium ja kalium toimii ioniparina munuaisissa virtsanerityksen aikana. Jos ruoka sisältää paljon suolaa, natriumia pitäisi poistaa. Elimistö pitää kuitenkin hyvää huolta kaliumin tasosta, jolloin natriumia ei poistukaan riittävästi. Elimistöön kertyy nestettä, verenpaine nousee ja sydämen työmäärä lisääntyy. Tähän auttaa tavallisen suolan korvaaminen mineraalisuolalla, johon on kaliumia lisätty 20 - 40 prosenttia.


Natrium-kalium-pari on hermojen toiminnan kannalta se moottori, joka välittää hermosignaaleja aksoneita pitkin. Tästä syystä niiden määrä ja keskinäinen suhde on tärkeä. Natriumin vajaus tarkoittaa tavallisesti elimistön kuivumista kuumuuden tai rasituksen (hikoilun) seurauksena.

Tavallinen keski-ikäinen ihminen kärsii usein kesällä magnesiumin puutteesta.”
--------------------------------

Farmakologian professori Heikki Karppanen Helsingin yliopiston biolääketieteen laitokselta: - Linkki
”Muutaman sukupolven kuluessa suolamäärä on nostettu yli kymmenkertaiseksi. Samalla kalium ja magnesium ovat pudonneet kolmas- tai neljäsosaan entisestä ravinnon raffinoinnoinnin ja muun teollisen käsittelyn seurauksena.”

-----------------------------------

Johtopäätökseni:
Syökää merisuolaa!

”Merisuola on muun hivenainepitoisuutensa puolesta ihanteellinen vaihtoehto.” 
- Tuula Laamanen, naturopaatti 

--------------------------------

Tällä sivulla esitetyt faktat ovat peräisin asiantuntijoiden lausunnoista enkä vastaa niiden oikeellisuudesta. Ne ovat vain asiantuntijoiden lausuntoja.
Suolaa, suolaa – enemmän suolaa!

Mutta millaista suolaa?

 

Aloitetaan ristiriidalla:

Helsingin yliopisto: Natriumin (ja kloridin) puutetta ei normaalisti esiinny” - Linkki

Yliopiston apteekki: ”Natriumin puutosta ei yleensä esiinny” - Linkki

 

Minna Koivikko, OYS/Oulun yliopisto, Sisätautien klinikka: Hyponatremia (natriumin puutos) on tavallisin sairaalapotilaiden elektrolyyttihäiriö. Lievää tai kohtalaista hyponatremiaa esiintyy 14% sairaalapotilaista ja n. 1% on vaikea hyponatremia- Linkki

 

Heikki Karppanen, Farmakologian professori, Helsingin yliopiston biolääketieteen laitos: Hyponatremia on varsin yleinen häiriö.” - Linkki

 

 

Ketkä oikein valehtelevat meille? Ja miksi?

 

Jos Koivikko, Karppanen ja monet muut asiantuntijat ovat oikeassa, niin kuinkahan monta tuhatta ihmistä siis kärsiikään tuosta? Ja miksi ihmeessä nuo muut sanovat, ettei sitä yleensä esiinny, jos se kuitenkin on tutkimusten mukaan yleisin puutos?

 

 

Liika ruokasuola on vaaraksi, mutta miksi?

 

Ei se suola ole se vaarallinen aine vaan siinä oleva mineraalien epätasapaino tai paremminkin niiden puute! Natrium ja kalium ovat erittäin tärkeitä aineita aivoille sekä hermo- ja lihassolujen toiminnassa ja joiden puutteesta kuitenkin kärsii tuhannet suomalaiset. Mutta natrium yksin, eli ruokasuola (NaCl), on haitallista ja silti sitä on lisätty paljon ruokaamme. Miksi ihmeessä? Kenen toimesta?

 

Tässä linkissä ruokasuolalla tarkoitetaan (uskoisin) luonnonsuolaa, jota ruokaan on lisätty ennen kuin teollisesti valmistettu ruokasuola (NaCl) kehitettiin:

”Ruokasuola on kautta historian ollut suorastaan uskomattoman tärkeä aine. Ihminen ja eläimet tarvitsevat elääkseen sopivan määrän suolaa ja selvästikin on Luoja suunnitellut asian niin, että suolainen maistuu suussa hyvältä. Onhan ihmisen tuntemien neljän perusmaun joukossa nimenomaan suolaisuus. Suolan puute on aiheuttanut kapinoita ja muuttanut sotapäälliköitten suunnitelmia moneen kertaan vielä nykyaikanakin.” - Linkki

 

Miksi lapset syövät rasvaisia sipsejä ja lihovat? Onko heillä on suolan puute…?

 

”Kivennäisten himo on yleensä merkki kivennäisten tai suolan puutteesta. Kokeilkaapa antaa suolaa sellaisenaan, jos se maistuu erityisen hyvin, puute on nimenomaan suolasta.” - Valio.fi

 

 

Syökää suolaa - välttäkää ruokasuolaa!

 

 

Potilaat kertovat:

 

”Kesäkuumalla tuttava vietiin uupuneena sairaalaan. Siellä hän sai suolaliuostipan suoneensa ja kehotuksen syödä suolaa.” - Linkki

 

”Iäkäs mies oli menossa haimasyöpäleikkaukseen. Nukutuslääkäri sanoi, ettei miestä voi operoida, ennen kuin elimistön suolan puute saadaan korjatuksi.” - Linkki

 

”Tuttavani oli tuntenut olonsa heikoksi pidemmän aikaa ja sydämessä oli semmoisia muljautuksia ja lisälyöntejä. Hän oli vähentänyt suolan käytön olemattomiin. Oli sitten mennyt lääkäriin, siellä oli todettu, että riittämätön suolan saanti altisti heikotukselle ja rytmihäiriöille.” - Linkki
 

”Myös suolan puute (mikä on yllättävän yleistä nuorilla naisilla) voi aiheuttaa rajuja oireita. Yhden tutun sisar joutui sairaalaan tiputukseen, kun ei pysynyt enää tolpillaan, ja ainoa "sairaus", mikä hänestä löydettiin, oli suolan puute.” - Linkki

 

”Uskoakseni täällä vaivaa pieni suolan puute tavallista kovemman rinkan alla hikoilun ja muuten melko vähäsuolaisen ruokavalion vuoksi.” - Linkki

 

Keväällä kun olin ollut suolattomalla vasta muutaman kuukauden, alkoi minulla tulla erilaisia kramppeja ja turvotuksia raajoihin. Kävely oli hankalaa, pohkeet ja reidet aivan jumissa, samoin käsivarret. Kävin erikoislääkärillä ja otettiin verikokeita: magnesium- ja kaliumpitoisuudet, jotta voidaan sulkea pois niiden puutos. Tulokset normaaleja, mutta lääkäri ehdotti, että kokeilisin hieman suurempaa suolamäärää…” - Linkki

 

”Minullakin oli rytmihäiriöitä…, samoin huimasi ja heikotti usein... Olen lisännyt suolaa ja rytmihäiriöt sekä heikotus ovat hävinneet.” - Linkki

 

 

Ja paljon vastaavia tapauksia löytyy! Miksi?

 

”Lääketieteellisesti voidaan jopa todistaa, että useimmat ihmiset kärsivät suolan puutteesta, vaikkakin heidän kehossaan on liikaa natriumkloridia (pöytäsuolaa).” - Yhteenveto useista Peter Ferreiran esitelmistä kesällä 2001 Brechtesgadenissa (minaolen.com)

 

Suolan puutokseen on kuollut ihmisiä:

”Liika nesteen nauttiminen aiheuttaa veressä olevan, tarpeellisen suolan puutostilan. Tämä puutostila saattaa johtaa kuolemaan. Tällainen kuolintapaus sattui mm Bostonin maratonin aikana. Siellä naispuolinen maratonjuoksija oli nauttinut suunnattomat määrät nesteitä ennen juoksua ja sen aikana. Hänen verensä suolapitoisuus aleni kohtalokkain seurauksin. Vastaavanlaisia, valitettavia tapauksia on sattunut muuallakin.” - Terveysinfo

 

Natriumin puutteen yksi oire on apaattisuus. Siksiköhän meillä on niin paljon masennuslääkkeiden syöjiä?

 

Farmakologian professori Heikki Karppanen: Hyponatremian oireet voivat olla monenlaisia, koska elimistömme kaikki solut ovat riippuvaisia solujen elektrolyyttitasapainosta. Jos solupumppu ei toimi kunnolla, seurauksena voi olla masennustakin, koska pumpun toiminta vaikuttaa aivoissa aineisiin, jotka ovat tekemisissä masennuksen kanssa.” - Linkki

 

 

Mikä siis avuksi?

-Vaihda aitoon suolaan: MERISUOLAAN - Ja käytä sitä!


Tohtori.fi
"Vaihda tavallinen suola mineraalisuolaan. Siinä natriumia on korvattu muilla kivennäisaineilla, esim. kaliumilla ja magnesiumilla."

 

Miksi pitää ostaa teollista mineraalisuolaa, kun luonnollinenkin vaihtoehto löytyy? Merisuola on vielä paljon parempi ja halvempikin vaihtoehto?

 

Kirjallisuus väittää, että liika natrium aiheuttaa turvotusta. Kokenut etelänmatkaaja taas tietää, että kun on kuuma, niin voi raajat turvota, koska nautittu neste ei imeydy soluihin. Ja siihen auttaa varsin hyvin ja nopeasti merisuola suoraan rakeina imeskeltynä. Eli turvotukseen lisää suolaa, mutta siis sitä merisuolaa, jossa on kaliumia (jonka puutoksen kerrotaan myös aiheuttavan turvotusta!) ja voit taas hyvin etelän reissulla, miksei siis myös kesäisessä Suomessa!

 

turvotusta voi torjua ennakkoon ottamalla kahdesti päivässä, ruokailun yhteydessä Antisalttia. Näin saadaan sopiva magnesium ja kaliumlisä ja vältytään turhalta turvotukselta.” - HELSINGIN yliopiston Antisalt-tutkimus

 

Kaliumin puutteen aiheuttamat oireet ovat yleensä väsymys, lihasheikkous, turvotus, ummetus ja munuaisten toimintahäiriö. Kaliumin puutteen vakavin vaikutus on sydämen rytmihäiriö.” – Tohtori.fi

 

”Magnesiumin, kalsiumin tai kaliumin puute voi nostaa verenpainetta.” - ETRA-liitto ry (valtakunnallinen kansanterveystyötä suorittava raittiuskeskusjärjestö)
 

Suomen maa- ja metsätalousministeriö: - Raportti

”Sadon mukana pellosta poistuu merkittävästi näitä ravinteita ja aikaa myöten maaperä köyhtyy, jollei pelto saa ravinnetäydennystä ulkopuolelta. Käytännössä lannoitustarkkuus on kuitenkin aina sen verran puutteellinen, että osa ravinteista jää hyötykasvien ulottumattomiin. Lisäksi kasvit eivät pysty hyödyntämään kaikkia saatavilla olevia ravinteita.”

 

Esimerkkinä Saksa: Maaperässä on usein kaliumin puutosta. - KLYY ja ekologisen ympäristötieteen laitos (Kuopion yliopisto)


Kaliumin puutteen aiheuttamat oireet ovat yleensä väsymys, lihasheikkous, turvotus, ummetus ja munuaisten toimintahäiriöt. Kaliumin puutteen vakavin vaikutus on sydämen rytmihäiriöt.” - Tohtori.fi

 

Urheilijat nauttivat suolaa urheilujuomissa ja vanha keihäänheittäjien vinkki etelän kisoja varten onkin: Merisuolakide suuhun ja kielen alle aina heittojen välissä.

Ma. prof. Risto Ilmoniemi, Lääketieteellisen teknikan laboratorio, Helsingin yliopistollinen keskussairaala: - Linkki
"Jotta hermosolu pystyisi välittämään signaaleja, on solun sisä- ja ulkopuolien ionikonsentraatioden välillä oltava tietty ero: ulkopuolella paljon natriumia ja sisällä paljon kaliumia. Tasapainon ylläpidosta huolehtivat solukalvolla olevat Na-K-pumput, jotka toimittavat solun sisään joutuneet ylimääräiset Na-ionit solun ulkopuolelle ja vastaavasti K+-ionit solun ulkopuolelta sisäpuolelle."

Ilman oikeata kalium-natrium tasapainoa solujen toiminta siis häiriintyy. Kaliumia tarvitaan kompensoimaan natriumin vaikutuksia. Ja nuo molemmat aineet ovat siis elintärkeitä hermosoluille ja siis myös aivoille, jotka ilman niitä rappeutuvat. Onko väärä suola (ruokasuola) siis monen aivoja rappeuttavan sairauden takana?

Helsingin yliopisto: - Linkki
Natriumin puute aiheuttaa myös elimistön kuivumista ja hapettumista, koska hapot vaativat natriumia erittyäkseen virtsaan.”

-Tähän vastaa vaikka Terveysasema.fi:

Elimistön oikea happamuus (pH) on tärkeää hyvin toimivalle aineenvaihdunnalle, ruoansulatukselle, entsyymitoiminnoille ja yleiselle hyvinvoinnille.”

Natrium osallistuu yhtenä kivennäisaineena luuston rakenteen muodostukseen”

- Sen puute edesauttaa osteoproosia?

Natrium mahdollistaa yhdessä kaliumin kanssa glukoosin ja aminohappojen pääsyn kohdesoluun.”

- Ravintoaineet ei imeydy jollei ole natriumia?
 
”Myös kaliumin puute saattaa altistaa osteoporoosille.”Linkki (Amer J Med 2000;109:362-70  ja 429-30)

Matala kalium - yleisin elektrolyyttihäiriö? Hypokalemia eli matala seerumin kalium - alle 3,6 mmol/l - lienee tavallisin elektrolyyttihäiriö myös iäkkäillä. Sairaalapotilailla sitä esiintyy yli viidenneksellä  - Linkki (NEJM  1998; elokuu 13, ss. 451-458)

 

Virpi Peura, 2.7.2003 Mainio.net Kauneus & terveys, 2002

”Kalium on puolestaan solun sisäisen nesteen kivennäisaine ja natriumin vastavaikuttaja. Verenpaineeseen kalium vaikuttaa lisäämällä natriumin eritystä virtsaan. Vähiten kaliumia saavilla on korkein verenpaine. Kaliumlisä on vähentänyt runsaasti suolaa käyttävien verenpainepotilaiden systolista verenpainetta keskimäärin seitsemän, diastolista painetta viisi elohopeamillimetriä.

Päivittäisen kaliumin saannin pitäisi naisilla olla yli 3,1 grammaa, miehillä yli 3,5 grammaa. Noin kolmannes korkeaverenpaineisista miehistä ja puolet potilasnaisista saa kaliumia ravinnostaan suosituksia vähemmän.

Alle 1,6 gramman päivittäissaannin on todettu lisäävän aivohalvausriskiä. Kaliumilla saattaa olla merkitystä myös munuaisvaurioiden ja munuaiskivien ehkäisemisessä ja välillisesti myös osteoporoosissa, sillä natriumvaikutusten kautta se vaikuttaa myös kalsiumin eritykseen.”

 

HELSINGIN yliopiston Antisalt-tutkimus: Linkki

PARHAIMMILLAANKIN ainoastaan noin 40 % nauttimastamme magnesiumista imeytyy. Magnesiumin imeytymiselle on ratkaisevaa samanaikainen kaliumin läsnäolo.
MERKITYSTÃ on myös kaliumin ja magnesiumin keskinäisellä suhteella.
KOHOLLA oleva verenpaine on ainakin puolessa tapauksista seurausta solukalvolla tapahtuvan natriumin kuljetus-mekanismin häiriöistä. Tästä seuraa, että ääreis-verenkierron vastus kasvaa ja verenpaine nousee.
RUNSAS natriumin käyttö lisää luonnollisesti haittaa (verenpainetta). Toisaalta on jo kauan tiedetty, että kalium laskee verenpainetta. Mutta ilman samanaikaista magnesiumin saantia ei kaliumista ole hyötyä.
 

Helsingin yliopisto: ”Magnesiumin puutteessa esiintyy samanaikaisesti kaliumin ja kalsiumin puutetta. Puutosoireina on havaittu ruokahaluttomuutta ja oksentelua sekä lihasten ja hermoston toiminnan häiriöitä (lihasten jäykkyyttä, nykimistä, vapinaa ja kouristuksia ) sekä tajunnan häiriöitä ja koomaa. Kouristukset sekä mahdollisesti kooma esiintyy pikkulapsilla aikuisia yleisemmin akuutin magnesiumin puutteen yhteydessä.

Ja jälleen eläimillä asiat ovat paremmin:
Hevosen perusrehuissa on yleensä niukasti natriumia ja klooria, ja suolantarve tyydytetään suolakivellä, jota hevonen saa käyttää vapaasti. Markku Saastamoisen mukaan suolakivikään ei usein riitä, joten ainakin kilpahevosille ja raskaassa valmennuksessa oleville hevosille tulisi antaa suolaa rehujen seassa. Toiset käyttävät merisuolaa ja saatavilla on myös hevosille tarkoitettuja suolavalmisteita.” - Linkki
 

”Suolan puute aiheuttaa hevoselle ruokahaluttomuutta ja väsymystä.” - Linkki

”Suolasta puute: Natriumista on puutetta sekä luomu- että tavanomaisessa rehussa. Puutos heikentää ruokahalua, valkuaisen ja energian hyväksikäyttöä, tuotosta ja hedelmällisyyttä. Natriumin saanti kannattaa turvata tarjoamalla lehmille suolaa joko sellaisenaan tai nuolukiven muodossa.” – Valion Maito ja me -lehti

KMVET 6/2004:

Suola maistuu naudoille - Nautojen tiedetään säätelevän suolan syöntiä tarpeensa mukaan. Ne siis syövät sitä enemmän, jos suolasta on puutetta ja vähemmän, jos sitä tulee muusta rehusta riittävästi. Tämä pätee silloin, jos eläimillä on mahdollisuus valintaan.”

 

”Sumatralla norsut kaivavat syviä kuoppia päästäkseen käsiksi maaperään huuhtoutuneisiin kivennäisaineisiin. Suuret koiraat käyttävät apunaan syöksyhampaita, mutta naaraat joutuvat tyytymään vain jalkoihinsa. Toiminnallaan norsut hankkivat itselleen kaliumia ja natriumia ja muokkaavat samalla elinympäristöään.” - Wikipedia

 

 

Ulkomaisia tutkimuksia ja mielipiteitä:

 

 

A 20-year study of 144 nuns in Italy shows no link between sodium intake and hypertension in healthy people. Another study shows salt restriction has no effect on systolic and diastolic blood pressure. Other studies show a decrease in blood pressure despite a constant intake of sodium, meaning something else was at work, such as anti- hypertension drugs.
http://www.gentlebirth.org/archives/naintake.html

Big Salt
http://blog.washingtonpost.com/thecheckout/2006/10/the_salt_conspiracy.html


Surprise. When the question is framed in terms of health outcomes, the answer is clear: none of the studies show a population benefit by reducing dietary salt. Some show increased risk. The president of the International Society of Hypertension published an article earlier this year, using a massive HHS database, and found 37% greater mortality among those following the Dietary Guidelines' recommedation.
http://www.saltinstitute.org/rss/saltsensibility/2006/10/the_salt_conspiracy.html


A ten-year study of nearly 8,000 Hawaiian Japanese men concluded:  "No relation was found between salt intake and the incidence of stroke." (1985)
An eight-year study of a New York City hypertensive population stratified for sodium intake levels found those on low-salt diets had more than four times as many heart attacks as those on normal-sodium diets the exact opposite of what the salt hypothesis would have predicted. (1995)
An analysis by NHLBI  Dr. Cutler of the first six years data from the MRFIT database documented no health outcomes benefits of lower-sodium diets.  (1997)
A ten-year follow-up study to the huge Scottish Heart Health Study found no improved health outcomes for those on low-salt diets. (1997)
An analysis of the health outcomes over twenty years from those in the massive US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES I) documented a 20% greater incidence of heart attacks among those on low-salt diets compared to normal-salt diets (1998)
A health outcomes study in Finland, reported to the American Heart Association that no health benefits could be identified and concluded “...our results do not support the recommendations for entire populations to reduce dietary sodium intake to prevent coronary heart disease.” (1998)
A further analysis of the MRFIT database, this time using fourteen years data, confirmed no improved health benefit from low-sodium diets.    Its author conceded that there is "no relationship observed between dietary sodium and mortality." (1999)
A study of Americans found that less sodium-dense diets did reduce the cardiovascular mortality of one population sub-set, overweight men “ the article reporting the findings did not explain why this obese group actually consumed less sodium than normal-weight individuals in the study. (1999)
A Finnish study reported an increase in cardiovascular events for obese men (but not women or normal-weight individuals of either gender) “ the article, however, failed to adjust for potassium intake levels which many researchers consider a key associated variable. (2001)
In June 2003, Dutch researchers using a massive database in Rotterdam concluded that "variations in dietary soidum and potassium within the range commonly observed in Westernized societies have no material effect on the ocurrence of cardiovascular events and mortality at old age." (2003)
In July 2004, the first "outcomes" study identifying a population risk appeared in Stroke magazine.   Researchers found that in a Japanese population, "low" sodium intakes (about 20% above Americans' average intake) had one-third the incidence of fatal strokes of those consuming twice as much sodium as Americans. (2004)
A March 2006 analysis of the federal NHANES II database in The American Journal of Medicine found a 37% higher cardiovascular mortality rate for low-sodium dieters (2006).  See their university's news release.  Hear a podcast.
A February 2007 reported in the International Journal of Epidemiology studied 40,547 Japanese over seven years and found "the Japanese dietary pattern was associated with a decreased risk of CVD mortality, despite its relation to sodium intake and hypertension." (2007)
An April 2007 article in the British Medical Journal found a 25% lower risk of CV events in a group which years earlier had achieved significant sodium reduction during two clinical trials (TOHP I and TOHP II).  (2007)
After interviews with some 80 researchers, clinicians, and administrators around the world, it is safe to say that if ever there were a controversy over the interpretation of scientific data, this is it. After decades of intensive research, the apparent benefits of avoiding salt have only diminished.  This suggests either that the true benefit has now been revealed and is indeed small or that it is non-existent and researchers believing they have detected such benefits have been deluded by the confounding of other variables.

http://www.saltinstitute.org/28.html

 

Richard Hanneman, president of the Salt Institute:
And worldwide, there have been only a dozen observational studies reported. Eleven of the 12 show just the opposite of what [CSPI] is saying. None of these 11 studies shows improved rates of heart attacks or strokes on low-salt diets; three, in fact, show just the opposite [patients on] low-salt diets have higher risks of heart attacks.
http://www.foodprocessing.com/articles/2005/407.html

 

In the March 1996 edition of Dr. William Campbell Douglass' Second Opinion newsletter, Douglass reports that a study from Holland concerning the relationship of salt to blood pressure found that if pure mineral salt high in natural potassium and magnesium (Like Celtic Sea Salt)was given to moderately hypertensive patients, their blood pressure went down, not up, and the pulse rate went down. This effect continued only while
this mineral salt was in their diet.

http://www.elementsofwellness.com/celticsalt.htm


http://www.watercure2.org/interesting_facts.htm


http://www.watercure2.org/strokes.htm


California biochemist Dr. Jacques de Langre has been studying the health benefits of salt for over 30 years. He has a Ph.D. in biochemistry from the University of Brussels. He wrote two books on this topic, "Sea Sail's Hidden Powers" and "Sea Salt, the Vital Spark for Life." Refined salt is toxic to the body, but Dr de Lange believes that Celtic Salt is extremely healthy and has the opposite effect of refined salt.

"I have found impressive medical evidence which explains why a low-salt diet will NOT help you live longer. But it CAN give you strokes, damaged kidney and brain function, and loss of sexual ability (impotence and frigidity)! Once again, I must blow the cover on a medical and health food crusade that's being jammed down your throat. I'm referring to the forty-year old health lie that, avoiding salt will help you live longer. The health food establishment has swallowed this one whole like Jonah in the belly of the whale. They solemnly tell you that avoiding salt will help lead you into the land of everlasting health. For most of you, it definitely will NOT. What they don't tell you is that..."

*
A low-salt diet for the treatment of high blood pressure is a colossal national disgrace, based on dogma, not evidence.
*
A salt-restrictive diet can actually raise your blood pressure.
*
A lack of salt can cause accelerated aging cellular degeneration, and 'biochemical starvation.'
*
A lack of salt can literally cripple your health, cause liver failure, kidney problems, & adrenal exhaustion.
*
On a salt-free diet, the valves of your heart muscle can tire, lacerate, & cause a fatal heart attack.

http://www.regenerativenutrition.com/content.asp?id=475


Dutch and Belgian researchers conducted a double-blind, controlled trial in order to determine if oral supplementation with magnesium is an effective way of lowering blood pressure in women suffering from mild to moderate hypertension
http://www.second-opinions.co.uk/salt-and-hypertension.html


http://www.jeffreywarber.com/hc%20pages/salt.html

http://healthtruthrevealed.com/full-page.php?id=937241803&&page=news


Over a 13-year period, people in the study who reported eating little salt were 37% more likely to die from cardiovascular causes (such as stroke and coronary heart disease) as people who ate more salt than is recommended by U.S. government guidelines.
http://www.webmd.com/food-recipes/news/20060221/low-salt-diet-may-not-cut-heart-risk


A low-salt diet may not be so healthy after all. Defying a generation of health advice, a controversial new study concludes that the less salt people eat, the higher their risk of untimely death.
http://www.indianexpress.com/res/web/pIe/ie/daily/19980314/07350694.html