Om oss

Vi är en familj från Esbo, Finland som blev aktiva inom kattvärlden i och med vår första skogis FIN*Blue-Viking Trulde vid årsskiftet 2001-2002. I början var planen att skaffa en sälskapskatt, inte mera. Trots det bestämde vi oss att besöka en utställning för att se hur det går för Trolle och för att se hur det går till. Resultatet den första dagen blev Ex2, men dagen efter blev resultatet Ex1, BIV, NOM och BIS.

Efter det besökte vi några utställningar till, tills Trolle blev könsmogen och han inte mera trivdes på utställningar p.g.a. sin hanighet. Med tiden blev det trots klart för oss att Trolle behövde en kompis och vi började söka efter en till skogis. Vår dröm var en svart flicka, och när en föddes hos samma uppfödare som vi köpt Trolle av efter samma hona hade vi en diskussion och ringde ett telefonsamtal till uppfödaren. Några månader senare vandrade FIN*Blue-Viking Frau Olivia in i vårt hem och våra hjärtan.

Vi började besöka utställningar igen och när Viivi utvecklades åt ett lovande håll bestämde vi oss för att hon skulle få en kull, som vi gjorde som ett sammarbete med Karoliina Hjelm (Blue-Viking). Ungarna föddes våren 2005. Vår tanke var att alla ungar skulle "ut i världen", men trots det blev en unge kvar, FIN*Blue-Viking Sweet Lady. Vi fick vårt uppfödarnamn FIN*BlackOnyx år 2006. Onyx är en svart ädelsten som används i smycken ofta under andra ädelstenar för att föra fram deras färg bättre, ett lämpligt namn tyckte vi då vår svarta ädelsten Viivi bildar grunden för vår uppfödning. Så gick det med den tanken om att "vi skall inte börja gå på utställning och absolut inte föda upp katter!"

Uppfödningen drevs i början av min mamma Pirjo och uppfödarnamnet överfördes till mig 2013. Våra katter är familjemedlemmar och förtjänar därmed en sådan behandling och sådana förhållanden. I vår uppfödning vill koncentrera oss, förutom på att föra rasen vidare, också på katternas temperament och det att de främst skall vara familjemedlemmar och inte bara för utställningar och avel.

Uppfödning drivs i liten skala, då ungarna förtjänar all den uppmärksamhet som de vill ha, vilket vi inte anser att vi kan ge dem om det finns för mycket katter i hushållet. I och med detta har vi bestämt oss för att placera några katter på foder, där de får den tid och uppmärksamhet vi inte kunde ge ifall vi hade alla katter boende hos oss. Foderhonorna får föda och vårda sina ungar hos fodervärden för att undvika stress orsakat av flytt fram och tillbaka mellan fodervärden och oss. Vi är aktivt med när ungarna föds och växer upp.

Erica Packalén
Överbacksvägen 19
02760 Esbo

erica.packalen(ät)gmail.com
tel. +358 40-716 3213