Bella Italia on vuodesta 1991 alkaen järjestetty italialaisen ajoneuvomuotoilun taidenäyttely - ajankohta on aina heinäkuun viimeistä edellinen lauantai. Vuosien kuluessa se on kasvanut ja kehittynyt vaatimattomasta alusta huomattavaksi ja suosituksi katselmukseksi, johon saapuu satoja saapasmaan kulkupelejä ja niiden ystäviä maan eri puolilta tapaamaan toisiaan.Italialaiset omaavat autojen, moottoripyörien ja muiden ajoneuvojen suunnittelussa pitkät ja maineikkaat perinteet. Päämääränä on aina ollut luoda tuotteita, jotka ovat paitsi teknisesti edistyksellisiä ja toimivia, myös visuaalisesti kauniita. Italialaiset ajoneuvot eivät ole pelkästään välineitä siirtymiseksi paikasta toiseen, vaan taideteoksia, jotka saavat käytön eli ajamisen tuntumaan nautinnolta ja ovat lisäksi ilo silmälle. Tyylikkyys ja ajamisen nautinto voivat tuottaa samanlaista mielihyvää kuin seinälle ripustetun taulun tai pöydällä olevan veistoksen katseleminen.


Pininfarinan ja Zagaton kaltaiset ajoneuvojen muotoilun mestarit herättävät omalla alallaan ympäri maailmaa yhtä suurta ihailua ja arvostusta kuin Tizianin maalaukset tai Michelangelon veistokset. Näiden mestareiden varhaisemmat tuotteet vaihtavat omistajaa kansainvälisissä ajoneuvohuutokaupoissa huikeilla hinnoilla kuuluisimpien maalausten tavoin.Eräs varhaisimmista tunnetuista italialaisista ajoneuvojen suunnittelijoista oli Leonardo da Vinci (1452-1519), jonka autossa ja panssarivaunussa yhdistyivät tekninen nerous ja innovatiivisuus kauneuteen, kuten muissakin hänen teoksissaan.

Ensimmäinen italialainen auto (Fiat) näyttäisi tulleen Suomeen jo yli sata vuotta sitten eli niinkin varhain kuin vuonna 1911.

Nykyisin maassa on ainakin alla olevia automerkkejä:


sekä moottoripyörä- ja skootterimerkkejä:


Bella Italia järjestetään Mustialan kuninkaankartanon alueella. Kartanon perusti vuonna 1556 Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa, joka kuusi vuotta aiemmin oli synnyttänyt Vantaanjoen suuhun Helsingfors-nimisen kaupunkipahasen. Mustialan puisto tarjoaa tilaisuudelle sopivan kauniit ja arvokkaat puitteet. Ajoneuvot ryhmitellään merkeittäin, yhdensuuntaisiin riveihn puistokäytävien varteen alla olevan kuvan mukaisesti.


Omnes viae Mustialam ducunt - Kaikki tiet vievät Mustialaan! Kokoontumispaikkana se on ihanteellinen keskellä kauneinta Lounais-Hämettä valtatie 10:n varrella. Kahdeksasta suurimmasta kaupungista seitsemän on vain runsaan sadan kilometrin etäisyydellä. Valtateiden lisäksi Mustialaan johtaa Hämeen ja Turun linnat yhdistävä tuhatvuotias Hämeen Härkätie sekä lukuisia muita päällystettyjä maanteitä. Niiden varrella on kauniita maisemia ja ne soveltuvat hyvin etenkin vanhempien ajoneuvojen kiireettömään matkantekoon. Kauempaa tulevilla on mahdollisuus yöpyä Mustialassa.

Katuosoite on Mustialantie 105, 31310 Mustiala. Alla olevan I.K. Inhan vuonna 1899 ottaman kuvan oikeassa reunassa näkyy Mustialaan vievä tie. Vaikka se ei edustakaan vanhaa roomalaista tienrakennustaitoa, se on nykyään asvaltoitu ja sopii paremmin useampihevosvoimaisille kulkupeleillekin.


Tapahtuman tunnuksella, roomalaisilla sotavaunuilla halutaan muistuttaa, että Bella Italia on tarkoitettu yhteiseksi kokoontumiseksi kaikille italialaismerkkisille ajoneuvoille riippumatta iästä, kunnosta, harvinaisuudesta tai arvosta. Vanhimmilla yksilöillä voi olla ikää useita vuosikymmeniä, uusimmilla joitakin päiviä tai viikkoja. Mustialan puistoon onkin vuosittain kokoontunut varsin kattava ja näyttävä otos Suomessa olevia saapasmaan menopelejä. Bella Italiaa voidaankin oikeutetusti kutsua italialaismerkkien harrastajien kokoontumisen ohella italialaisen ajoneuvomuotoilun taidenäyttelyksi, jossa on esillä Bertonen, Fruan, Giugiaron, Pinin Farinan, Touringin, Vignalen ja Zagaton kaltaisten mestareiden luomuksia.


Bella Italiaan on italialaismerkkisillä ajoneuvoilla ja niiden omistajilla vapaa pääsy. Se ei ole picnic-retkeilytapahtuma, grillaaminen ja muu tulenteko on kielletty paloturvallisuuden takia. Myöskään lemmikkieläinten tuominen tilaisuuteen ei ole sallittu viranomaismääräysten vuoksi. Myynti ja mainostaminen on sallittu ainoastaan järjestäjän luvalla. Esitejakelu tapahtuu järjestäjän toimesta. Autojen ja pyörien merkkikerhot voivat halutessaan pystyttää puistoon korvauksetta esittelykatoksensa sopimalla siitä etukäteen järjestäjän kanssa.Aikataulu

(alustava, pienet muutokset mahdollisia)

09.00-11.00 Ajoneuvojen saapuminen
11.00 Tapahtuma alkaa
13.00 Concorso d'Eleganza Bella Italia
15.00 Tilaisuus päättyyTapahtumaan tulevien italialaismerkkisten ajoneuvojen toivotaan noudattavan annettua määräaikaa. Näyttelyalue suljetaan klo 10.55, jonka jälkeen saapuvat ohjataan yleisille pysäköintialueille. Näin vältetään ruuhkia ja ajoneuvojen liikkumista yleisön seassa.

Tervetuloa 22.7.2023 viettämään päivä italialaismerkkisten kulkupelien ja niiden ystävien seurassa!

Yhteistyöstä ja tapahtumaan osallistumisesta kiinnostuneita yrityksiä pyydetään ottamaan yhteyttä järjestäjään.


Tapahtuman järjestäjäYhteistyökumppaneita