Bichonit || Bichonin turkinhoito

kuvat Anne Niemi, mallina ’Veeti’ Begbie Choose Ur Side

On tärkeää, että pentu opetetaan turkin käsittelyyn jo pienenä. Siksi pentu on hyvä kammata päivittäin. Erityistä huomiota tulee kiinnittää jalkojen, poskien ja korvien takustojen kampaamiseen, sillä nämä alueet takkuuntuvat myöhemmin erittäin helposti. Ennen pesua koiran tulee olla takuton, sillä takkuisen koiran peseminen on kuin huovutustyön tekemistä. Takkujen poistamisessa käytetään kampaa ja karstaa.

Koira pestään kahden, kolmen viikon välein Bichon Friseille tarkoitetulla shampoolla (esim. All Systems Super-Cleaning and Conditioning) ja kun turkki alkaa mennä takkuun, on hyvä käyttää myös hoitoainetta (esim. Kelco Cherry Conditioner), sillä se helpottaa huomattavasti turkin hoitoa.
Pyyhekuiva koira föönataan kuivaksi niin, että puhalletaan karvan juureen mahdollisimman suurella puhallusteholla huoneenlämpöistä ilmaa tarkoituksena saada karva juuresta asti suoraksi.  Tämä on turkin trimmauksessa ehkä työläin työvaihe, jos ei omista tehokasta koirafööniä. Mutta jos föönaamalla kuivaa karvan suoraksi, turkki pysyy takuttomana pitempään.
Turkin föönaus aloitetaan yleensä takaosasta ja föönauksen välissä on hyvä aukaista turkki välillä karstalla ja kammalla.
Etenkin pennun kanssa on suureksi avuksi, jos toinen henkilö pitää koiraa paikallaan pöydällä ja toinen föönaa ja karstaa turkkia suoraksi. Mutta yksinkin tästä tehtävästä suoriutuu, jos pennun föönaa paikassa, josta se ei pääse putoamaan esim. sopiva kulma kodinhoitohuoneessa tai keittiön työtasolla.
Kun turkki on täysin kuiva, voidaan aloittaa varsinainen turkin trimmaus. Jotta tämä onnistuisi, koira tulee opettaa seisomaan pöydällä paikallaan luistamattomalla alustalla (esim. kuminen automatto). Jo 1-vuotias Bichon Frise osaa seistä trimmauksessa hiljaa paikallaan, jos sitä on pentuna harjoiteltu. Bichon Frise trimmataan yleensä noin 7-8 viikon välein..
Pentu on hyvä opettaa siihen, että tassujen anturoiden väleistä karvat leikataan lyhyeksi ja myös korvakäytävän suulla kasvavat karvat nypitään pois joko sormin tai pinseteillä. On tärkeää, että pentu antaa pitää myös kuonostaan kiinni, jotta silmien yläpuolella kasvavat karvat saadaan siistittyä ja muotoiltua oikein.